Nový druh tarantuly dostal meno Johnny Cash

Nový druh čiernej tarantuly, ktorá žije v okolí väznice v Kalifornii, dostal pomenovanie po spevákovi Johnnym Cashovi. Ten bol známy svojou slabosťou pre čierne oblečenie a niekoľkokrát koncertoval pre väzňov v kalifornskom Folsome.

10.02.2016 09:10
tarantula, Aphonopelma johnnycashi Foto:
Aphonopelma johnnycashi žije v Kalifornii pri väznici, kde koncertoval Johnny Cash.
debata (1)

Preto objaviteľ nového druhu Chris Hamilton považuje výber mena za veľmi výstižný. Tarantula Aphonopelma johnnycashi je jednou zo štrnástich novoobjavených členov rodu Aphonopelma. Vedci o tom informovali v žurnále ZooKeys. Počet členov tohto rodu tarantúl tak vzrástol na 87.

Chris Hamilton z Univerzity v Auburne sa snažil hlavne spresniť taxonómiu tarantúl. Počas pátrania vyradil viacero druhov, ktoré boli vedené dvakrát, no našiel aj 14 nových tarantúl. „Jediným spôsobom, ako sme to mohli urobiť, bolo preskúmať viac ako tritisíc vzoriek tarantúl z prírodovedných múzeí a voľnej prírody. Mnoho mien sme museli vyradiť, no našli sme aj dosiaľ nepopísané druhy. Mnoho ľudí si myslí, že nové druhy je možné nájsť len v slabo prebádaných zákutiach našej planéty. No napríklad Aphonopelma johnnycashi žije v Kalifornii v relatívne husto osídlenej oblasti,“ povedal Hamilton.

Aphonopelma johnnycashi žije na úpätí hôr Sierra Nevada aj v okolí mesta Folsom. Samce tohto druhu sú takmer celí čierni. Pre Hamiltona bolo preto jednoduché vybrať tarantule meno. „Mám aj tetovanie Johnnyho Casha, takže nemôžem byť šťastnejší, že bol tento výber schválený,“ povedal mladý vedec, ktorý teraz pôsobí v Národnom prírodovednom múzeu na Floride.

Hamilton predpokladá, že dosiaľ nebola táto tarantula považovaná za osobitný druh, lebo sa dosť podobá na iné druhy tarantúl – napríklad na Aphonopelma iodius. „Najmä samičky sú si veľmi podobné. Samce sú však tmavšie, a tak sa mierne odlišujú. Je to však ťažké vypozorovať zo vzoriek uchovávaných v múzeách. Keď však porovnáte živé exempláre, rozdiel je jasný,“ dodal Hamilton.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Johnny Cash #tarantula