Do prírody sa vracia vyhynutá zebra kvaga

Podobajú sa zebrám, ktoré prišli o časť svojich pruhov. Zebry kvaga vyhynuli pred viac ako sto rokmi, pretože sa stali obeťami lovcov. Vedci však teraz tento druh v Juhoafrickej republike oživujú, píše agentúra AFP.

22.02.2016 12:00
zebra, kvaga, prírodná rezervácia, Reibeek Foto:
Zebry kvaga v prírodnej rezervácií v údolí Riebeek.
debata

V jednom prekrásnom údolí dve hodiny jazdy od Kapského Mesta môžu turisti stretnúť tieto zvieratá, ktoré vyzerajú, ako by práve vystúpili z knihy rozprávok. Majú čierne a biele pruhy od nosa po brucho a vzadu jednotnú svetlú srsť. Je to kvaga, poddruh zebry. Tieto zvieratá v 19. storočí z prírody vymizli, lebo ich zmasakrovali v koloniálnom období lovci. Posledná kvaga zahynula v amsterdamskej zoologickej záhrade v roku 1883.

Malé stádo napoly pruhovaných zvierat je výsledkom práce hŕstky vedcov. Tí 30 rokov rozmnožovali zebry, ktoré boli menej pruhované ako ostatné, aby sústredili potrebné gény. Piata generácia je vo všetkých bodoch podobná zebre kvaga. „Snažili sme sa v malom meradle opraviť ekologickú škodu, aby sme mohli opäť uvidieť toto pekné zviera, ktoré kedysi v Juhoafrickej republike žilo,“ vysvetľuje profesor klinickej biochémie Eric Harley.

Projekt začal dnes už zosnulý expert na prírodnú históriu Reinhold Rau, ktorý dal analyzovať vzorky kože zebier kvaga z Juhoafrického múzea v Kapskom Meste. Zistil, že DNA tohto zvieraťa je rovnaká ako u zebry stepnej, až na génovú mutáciu spôsobujúcu odlišné pruhovanie – podobne, ako je to v prípade rozdielnej farby očí u ľudí – a rozhodol sa, že zebru kvaga oživí.

Kritika na seba nedala čakať. Niektorí experti na biológiu v tom vidia marketingový ťah a zbytočné zasahovanie do prírody. „Nie je to genetické inžinierstvo,“ obhajuje sa profesor Harley. „Neklonujeme, nerobíme transfery embryí. Ide o obyčajný projekt selektívnej reprodukcie. Keby išlo o iný živočíšny druh, nemala by táto myšlienka žiadny zmysel a bola by neospravedlni­teľná,“ dodáva. Na upokojenie kritikov boli nové zvieratá oficiálne pomenované Rauovi kvaga, aby sa odlíšili od svojich vyhynutých predkov.

Keď vychádza slnko v súkromnej rezervácii Elandsberg a keď stáda prechádzajú údolím Riebeek, sprievodca návštevníkom ukazuje: „Tu sú pakone gnu, tam antilopy skákavé a tamto kvaga.“ Sprievodca, riaditeľ programu a manažér farmy Mike Gregor uvádza, že do projektu je zahrnutých celkom 100 zebier, z ktorých šesť zo štvrtej a piatej generácie možno považovať za skutočných zástupcov vyhubeného zvieraťa. „Takéto druhy projektov vždy vyvolávajú polemiku. Nikdy sa všetci vedci nezhodnú na tom, čo je správne,“ podotýka.

Aký je rozdiel medzi zebrou kvaga a stepnou zebrou? Prvá nemá pruhovanie na zadnej časti a jej srsť je hnedšia, vysvetľuje Eric Harley. „Kvaga sa v každom prípade vracia. Projekt je mimoriadne úspešný,“ hovorí. „Rozhodne nerobíme to, že by sme vyberali zebry, ktoré majú atraktívne farby, ako sa deje na iných miestach. Výsledkom sú potom podivuhodné sfarbenia zvierat, ktoré môžu vyzerať zaujímavo, ale väčšina ochrancov životného prostredia má pre takú prax len pohŕdanie,“ zdôrazňuje.

Zebry kvaga, ktoré sa vyskytujú v údolí Riebeek, tiež neboli podrobené zásahom, ktoré by umožňovali zrod takýchto zvierat, aké vznikajú krížením zebier s koňmi či s oslami. Takéto hybridné stvorenia sú väčšinou neplodné. Zebry kvaga 21. storočia sa však podľa očakávania budú rozmnožovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zebra #Rauovi kvaga