Hladina oceánov rástla najrýchlejšie za 2 800 rokov

Hladina svetových oceánov sa v poslednom storočí zvyšovala najrýchlejšie za posledných minimálne 2 800 rokov. Sčasti je za to zodpovedné globálne otepľovanie spôsobené ľudskou činnosťou. Vyplýva to zo štúdie medzinárodného vedeckého tímu, ktorý sa opiera o údaje z dvoch desiatok miest sveta.

26.02.2016 15:00
debata (2)

Hladina oceánov sa podľa vedcov v dvadsiatom storočí zvýšila o štrnásť centimetrov oproti priemerným hodnotám za posledných dvetisíc rokov. Ich rast môže byť teraz ešte výrazne vyšší.

Zatiaľ čo podľa meraní vedcov až do priemyselnej revolúcie v osemdesiatych rokoch devätnásteho storočia predstavovali maximálne odchýlky hladín morí a oceánov 7,5 centimetra od priemernej hodnoty za dvetisíc rokov, v dvadsiatom storočí to bolo spomínaných štrnásť centimetrov.

„Dvadsiate storočie je bez pochybností obdobím s najrýchlejším rastom morskej hladiny,“ povedal podľa agentúry AP geograf a jeden z hlavných autorov štúdie Bob Kopp. Štúdiu zverejnil časopis Proceedings of the National Academy of Sciences, ktorý vydáva americká akadémia vied.

Do roku 2100 sa podľa vedcov ľudia musia pripraviť na oveľa výraznejší nárast. V závislosti od toho, koľko emisií skleníkových plynov vypustí ľudstvo do ovzdušia a ako porastie teplota vzduchu, odhaduje štúdia, že by sa proti dlhodobému priemeru mohla hladina svetového oceánu zvýšiť o 28 až 131 centimetrov.

Vedci na stanovenie historicky priemernej výšky hladiny použili viacero geologických metód vrátane skúmania pozostatkov či skamenelín dávnych organizmov, usadených hornín či stôp v pôde. Podľa ich zistení boli až do priemyselnej éry výkyvy od priemeru väčšinou smerom nadol. Súčasný nárast je z veľkej časti spôsobený činnosťou človeka, uvádza štúdia. To tvrdí aj niekoľko predchádzajúcich vedeckých prác, táto je však podľa stanice BBC založená na veľmi dôkladnom zbere dát.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #globálne otepľovanie #hladina oceánov