T-rex ovládol súš vďaka mozgu

Najprv chytrý mozog, až potom veľké svaly. Platí to aj pre ikonického predátora Tyrannosaura rex, ktorý vládol súši pred 80 miliónmi rokov.

16.03.2016 14:00
T-rex, tyrannosaurus rex, Timurlengia euotica,... Foto:
Timurlengia euotica vyplnil medzeru vo vývoji tyrannosaurov, ktoré predtým, ako narástli do obrích rozmerov, najprv získali vyvinutejší mozog.
debata

Dosiaľ však nebolo presne známe, ako sa tento vrcholový predátor vyvinul, lebo chýbajú fosílie, ktoré by jeho evolúciu objasnili. Teraz sa však podarilo nájsť kusy lebky dinosaura, ktorý bol menší ako T-rex. Vedci sú však presvedčení, že tento nález je dôkazom toho, že predátorom sa najprv vyvinul väčší mozog a až potom silná, muskulárna postava.

Prvé jedince z rodiny tyrannosaurov pochádzajú ešte z doby pred 170 miliónmi rokov. Oddelili sa od vetvy operených predátorov, z ktorých sa neskôr vyvinuli vtáky. Žili však v tieni väčších lovcov ako boli allosaury a spinosaury. Skutoční draví obri sa z nich stali až počas 20 miliónov rokov, z ktorých dosiaľ chýbali fosílie.

Túto medzeru vyplnil menší dravec Timurlengia euotica, ktorý žil pred 90 miliónmi rokov a podľa vedcov priniesol dostatok informácií o tom, ako sa z Tyrannosaura rex stal dominantný vrcholový predátor. O tomto náleze sa začalo hovoriť už pred dvomi rokmi, keď Alexander Averianov z Ruského zoologického ústavu ukázal kúsky lebky kolegovi Stephenovi Brusattemu z Edinburghskej univerzity. Tieto fosílie ruský vedec našiel na území dnešného Uzbekistanu.

„Skúmal som veľa tyrannosaurov a mnoho lebiek a po chvíli som si uvedomil, že sa pozerám na pozostatky tyrannosaura,“ povedal Brusatte. Ďalším výskum sa potvrdilo, že ide o doteraz nepoznaný druh. Zaujímavejšie však bolo, že na veľkosť tela podobnú medveďovi mal Timurlengia euotica dobre vyvinutý mozog. V strednom uchu sa mu vyvinuli štruktúry, ktoré mu pomáhali pri udržiavaní rovnováhy a schopnosti počuť zvuky s nízkou frekvenciou. Podľa vedcov sa práve vďaka tomu mohlo z 200-kilogramového Timerlenga euotica počas miliónov rokov vyvinúť päťtonové monštrum Tyrannosaurus rex. Britsko-ruský výskumný tím o tom informoval v žurnále Proceedings, ktorý vydáva americká Národná akadémia vied.

Nález lebky menšieho predchodcu T-rexa však podľa niektorých vedcov úplne nevysvetľuje, ako sa tento tvor dostal až na vrchol. Tvrdia, že za nejakých zatiaľ neobjasnených okolností museli zmiznúť ostatní veľkí predátori a uvoľniť tyrannosaurom miesto. „Vyzerá to tak, že allosaury vymizli a tyrannousary sa chopili šance,“ povedal Brusatte.

„Je to zaujímavý nález,“ uviedol k tomu Thomas Holtz z Univerzity v Marylande. Podotkol však, že pozostatky Timurlengia euotica sú len čiastočné a nič nehovoria o ďalších detailoch stavby jeho tela – napríklad aké mal dlhé končatiny. Preto dúfa, že sa podarí nájsť ešte ďalšie fosílie. Poukázal pritom na skutočnosť, že za posledných pätnásť rokov sa vďaka novým nálezom podarilo zdvojnásobiť počet známych druhov tyrannosaurov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predátor #Tyrannosaurus rex #Timurlengia euotica