Populácia tigrov konečne vzrástla

Prvýkrát za posledných minimálne sto rokov zaznamenala populácia voľnej žijúcich tigrov konečne mierny nárast. Počet tigrov pásavých (Panthera tigris) sa podľa najnovších údajov zvýšil v roku 2014 na 3 890 jedincov. Ešte v roku 2010 ich v divočine žilo len tritisícdvesto. Uviedli to zástupcovia Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) a Global Tiger Forum pred začiatkom medzinárodnej konferencie o ochrane tigrov, ktorá sa včera začala v indickom Naí Dillí.

12.04.2016 14:00
tiger, Foto:
Cieľom ochranárov je zvýšiť počet tigrov na približne osemtisíc.
debata

Tiger pásavý má momentálne status ohrozeného druhu, hoci ešte v roku 1900 žilo na svete približne 100-tisíc jedincov. V súčasnosti sa tigre vyskytujú v trinástich krajinách, pričom väčšina z nich – 2 226, žije v Indii, kde rovnako ako v Nepále, Bhutáne a Rusku zaznamenali zvýšenie populácie.

Najväčší úbytok, naopak, zaznamenala Indonézia, kde za to môže predovšetkým klčovanie pralesov a vysádzanie paliem na výrobu palmového oleja. Ten sa používa hlavne na výrobu biopalív, ale aj v potravinárstve.

V Kambodži úrady momentálne zvažujú reintrodukciu tigrov, ktoré tam nedávno vyhynuli. Za celkovým zvýšením počtu tigrov je viacero faktorov vrátane presnejších sčítacích metód a efektívnejšej ochrany. „Prvý raz po desaťročiach neustáleho úbytku začali počty tigrov stúpať. To nám dáva nádej a ukazuje, že tento druh a jeho prirodzené životné prostredie dokážeme zachrániť, ak vlády, miestne komunity a ochranári spolupracujú,“ uviedol Marco Lambertini z WWF. Cieľom ochranárov je, aby sa populácia tigrov z roku 2010 zdvojnásobila do roku 2022.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tiger