Dinosaury vymierali dávno pred dopadom meteoritu

Dinosaury začali vymierať už dávno predtým, než pred 66 miliónmi rokov na Zem dopadol veľký meteorit. Vo svojej štúdii uverejnenej v prestížnom časopise americkej akadémie vied Proceedings to napísali britskí vedci z univerzity v Readingu.

21.04.2016 16:00
dinosaurus
debata

Dinosaury podľa paleontológov nemali schopnosť dostatočne rýchlo nahrádzať vymierajúce druhy novými, a preto sa nedokázali vyrovnať ani s katastrofou spôsobenou vesmírnym telesom.

Väčšina vedcov sa v súčasnosti zhoduje na tom, že koniec dinosaurov ako živočíšneho druhu spôsobil dopad meteoritu v oblasti dnešného Mexika. Podľa výskumníkov z Univerzity v Readingu sa však doteraz venovala len malá pozornosť faktu, že niektoré druhy dinosaurov začali miznúť už dávno pred touto katastrofou. Rozhodli sa preto štatisticky vyhodnotiť dostupné dáta o jednotlivých druhoch stoviek pravekých jašterov.

Výsledky analýz podľa nich ukázali, že sa už pred dopadom meteoritu postupne znižovala druhová pestrosť všetkých skupín dinosaurov a niektoré vetvy nakoniec úplne vymreli, a to už 24 miliónov rokov pred meteorickou katastrofou. Výnimku tvorili iba bylinožravé hadrosaury a ceratopsidy, ktorým sa pravdepodobne vďaka vyvinutiu silných čeľustí a zubov darilo konzumovať aj také druhy rastlín, ktoré iné druhy neboli schopné zožrať.

Čo presne bolo príčinou úbytku pestrosti druhov dinosaurov pred konečným vymretím, sa vedcom zistiť nepodarilo. S najväčšou pravdepodobnosťou išlo o zvýšenú sopečnú aktivitu, klimatické zmeny alebo konkurenciu rýchlejšie sa rozvíjajúcich živočíšnych druhov.

debata chyba
Viac na túto tému: #dinosaurus #vedci #meteorit