Austrálske kunovce sa učia nejesť ropuchy

Vedci sa rozhodli trénovať kunovce, aby nelovili jedovaté ropuchy, ktoré sa do Austrálie dostali z Južnej Ameriky. Je to najnovší pokus ochrániť miestnu faunu pred nebezpečnými invazívnymi druhmi.

22.04.2016 12:00
kunovec Foto:
Kunovce sa živia najmä hmyzom a menšími stavovcami. Aktívne sú hlavne v noci.
debata

Tieto vačkovce sú chránené mäsožravce, ale snaha uloviť ropuchy sa pre ne končí smrťou, lebo sú príliš toxické. V celej Austrálii je ich približne dvesto miliónov a všade, kde sa objavia, spôsobujú devastáciu populácie miestnych druhov. Kunovce sú navyše často obeťou zdivených mačiek.

Vláda sa preto rozhodla podporiť projekt, v rámci ktorého sa vedci snažia kunovce vycvičiť, aby nechali nebezpečné ropuchy na pokoji. Tento rok má byť do oblasti Kakadu na juhu Austrálie vypustených tridsať vytrénovaných kunovcov. Ďalšie desiatky majú nasledovať počas ďalších rokov.

Vedci už tento postup vyskúšali v rámci experimentálneho programu. Výsledky ukázali, že vycvičené samice sa ropuchám vyhýbali a čo bolo dôležitejšie, rovnaké správanie naučili aj svojich potomkov. Vďaka tomu sa ich populácia zvýšila päťnásobne. „Je fantastické vidieť úspech tohto inovatívneho programu na ochranu pôvodných austrálskych druhov,“ povedal pre agentúru AFP austrálsky minister životného prostredia Greg Hunt. „Kunovce sú ikonickými mäsožravcami a veľmi dôležitou súčasťou našich ekosystémov,“ do­dal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vačkovce #chránené územie #kunovce