V západnej Afrike miznú vzácne zvieratá

V najväčšom národnom parku Senegalu na západe Afriky ubúdajú svetovo unikátne antilopy Derbyho a ďalšie vzácne druhy. Českí vedci tam vykonali pomocou fotopascí štúdiu o prežívaní kriticky ohrozených zvierat.

02.05.2016 14:00
antilopy, Afrika, divé zvieratá, prírodná... Foto:
Antilopu Derbyho fotopasce zachytili len raz.
debata

Národný park Niokolo Koba je posledným útočiskom divokej zveri tejto časti Afriky, má však problémy so zlou infraštruktúrou, s nedostatočnou ochranou zvierat, pytliactvom a vypaľovaním porastov.

Vedci z Českej zemědělskej univerzity v Prahe (ČZU) odhalili v centrálnom území parku 11 druhov kopytníkov, 14 druhov šeliem, štyri druhy primátov, zmapovali aj aktivitu pytliakov. Park pritom figuruje na zozname ohrozených pamiatok UNESCO. „Doteraz nikto nevedel, že je tu diviak štetinatý, ktorý žije vo vlhkých pralesoch, a my sme ho našli v suchej savane. Znepokojujúcim zistením je však absencia levov a aj fakt, že antilopy Derbyho vymierajú,“ uviedol zoológ Tomáš Jůnek. Z parku už úplne vymizli slony, žirafy a byvoly.

Hoci je oblasť západnej Afriky rozsiahla, vyskytujú sa tam už len posledné „ostrovčeky“ prírody. V poľnohospodárskej krajine nie sú zvieratá schopné prežiť. Zato vo východnej Afrike ešte môžu tisíce kilometrov migrovať.

Závery takmer rok trvajúce štúdie vychádzajú z viac ako 33-tisíc snímok z fotopascí, ktoré na území približne tisíc štvorcových kilometrov vedci vlani rozmiestnili. „Dvadsať pascí sme najskôr dali na polovicu územia, asi po štyroch mesiacoch sme tam opäť leteli a pasce sme premiestnili na druhú polovicu územia,“ opísal Jůnek. Na takmer štyroch tisícoch fotografiách potom identifikovali 35 druhov cicavcov, tri druhy pozemných vtákov a jedného varana. Najčastejší cicavec bol pavián guinejský, z kopytníkov chocholatka schovávavá a prasa bradavičnaté a zo šeliem šakal.

Znepokojujúcim zistením je však absencia levov aj fakt, že antilopy Derbyho vymierajú.
Tomáš Jůnek, zoológ

Vedecký tím je podľa Pavly Jůnkovej Vymyslickej nadšený rozmanitosťou predátorov od mangusty po leoparda a hyenu škvrnitú, skryto žijúcich zvierat, ktoré človek bežne nevidí. Štúdia však tiež potvrdila podozrenie, že západoafrická populácia levov je pred vymretím, v parku ich je do dvadsať. Aj vzácnosť antilopy Derbyho dokladá zistenie, že ju fotopasce zaznamenali iba raz, zdôraznil Jůnek. Podobne raritné sú tri záznamy psov hyenových oproti 44 záznamom šakala. „Psy v západnej Afrike prežívajú vo dvoch posledných rezerváciách vzdialených od seba 1500 km a celá západoafrická populácia činí len asi 70 dospelých zvierat. Naše snímky sú veľmi cenné, pretože psov ďalej ubúda,“ konštatoval Jůnek.

Do parku chodia kvôli mäsu loviť pytliaci, ide o ľudí z okolitých dedín. Často sa pohybujú na bicykli, ozbrojení a po vedľajších chodníkoch. Fungujú tu však aj protipytliacke jednotky, tie aj vedcov všade sprevádzali. Na jeden čerstvý pytliacky tábor vedci so strážcami narazili a sledovali ho.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #národný park #pytliactvo #Niokolo Koba