Vedci vedia rozoznať pohlavie kuraťa už vo vajíčku

V podzemí univerzitnej budovy v nemeckých Drážďanoch sa hrá o osud miliónov kurčiat. Vedci tú zdokonaľujú techniku, ako zistiť pohlavie budúceho kurčaťa ešte vo vajíčku. Ide o to, aby sa nemuseli usmrcovať vyliahnuté kohútiky.

03.05.2016 12:00
kura, kuriatko, vajce Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Kohúty neznášajú vajcia a v chove zameranom na produkciu vajec nie sú užitočné. Kurčatá mužského pohlavia sú teda likvidované ihneď po narodení. Len v Nemecku preto každoročne usmrtia 50 miliónov kohútikov.

Na univerzitnej klinike vo východonemeckých Drážďanoch pracuje profesor analytickej chémie Gerald Steiner sa svojím tímom už štyri roky na tom, aby kohútiky uchránil od tohto nezávideniahodného osudu, ktorý poburuje verejnosť v mnohých krajinách. Nová technika spočíva v tom, že sa krvné cievy embryí analyzujú pomocou spektroskopie. Tá sa používa v onkológii na identifikáciu nádorov, pretože umožňuje rozlíšiť zdravé bunky od chorých.

„Ak je možné identifikovať nádor, prečo by sa tak nemohlo rozlišovať pohlavie?“ hovorí fyzička Roberta Galliová. Projektom sa v Nemecku zaoberá niekoľko tímov a dva súkromné podniky. Pracujú na ňom veterinári, chemici, inžinieri a fyzici. Galliová a jej kolegyňa Grit Preusseová vyberajú vajíčka. Vajíčka boli v liahni tri dni a krvné cievy sa už vytvorili. „Nevznikli však nervové bunky, takže plod nič necíti,“ upresňuje Gerald Steiner. Z hľadiska etiky je lepšie vykonať selekciu teraz ako po tom, čo sa kurčatá vykľujú.

Laser vyhĺbi guľatú dierku na špičke vajíčka, ktorá umožní po odstránení škrupiny nahliadnuť dovnútra. V žĺtku sa rysujú cievy viditeľné voľným okom a tlčie tú maličké srdiečko. Vajcia sa potom umiestnia do spektrometra. Na obrazovke sa ukáže spektrum biochemických charakteristík krvi plodu. „Voľným okom nie je vidieť rozdiel medzi samčekom a samičkou, ale počítač to dokáže, ak je správne naprogramovaný,“ vysvetľuje Steiner. Na tomto programe jeho tím v posledných rokoch pracoval a dosiahol spoľahlivosť identifikácie na 95 percent.

Procedúra zaberie len niekoľko minút. Ak ide o samčeka, je vajce zlikvidované. Vajce, z ktorého by sa vykľula sliepočka, je opäť uzavreté a umiestnené do liahne. O niekoľko dní neskôr sa z neho vykľuje nosnica, ktorú univerzita odovzdá biofarme v regióne. Podľa Steinera sa nepochybne nájde využitie aj pre embryá kohútikov, ktoré by sa mohli používať ako potrava pre ryby alebo pri výrobe šampónov.

Metóda zodpovedá kritériám, ktoré si vedci stanovili: zásah umožňuje, aby sa potom vykľuli zdravé kurčatá, a proces môže byť automatizovaný, vysvetľuje Preusseová. Tým sa táto metóda líši od iných, spočívajúcich napríklad na endokrinologickej analýze. Steiner chce novú metódu automatizovať. Jeden prístroj vytvorí dierku, druhý identifikuje pohlavie, uzavrie vajíčko so sliepočkou a dá bokom „chlapčeka“. Na vývoji týchto prístrojov, ktoré by raz mohli používať chovatelia, pracuje jedna drážďanská start-up firma.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pohlavie #kurčatá #embryo #chov #kohútik