Rast hladiny oceánu začal potápať Šalamúnove ostrovy

V juhozápadnom Tichomorí zmizlo v dôsledku stúpajúcej hladiny oceánu a erózie už päť Šalamúnových ostrovov. Vyplýva to zo štúdie austrálskych vedcov.

16.05.2016 15:00
debata (11)

Ďalších šesť ostrovov tohto štátu bolo eróziou poškodených tak, že na jednom z nich spláchla voda do oceánu medzi rokmi 2011 a 2014 desiatku do­mov.

„Najmenej 11 ostrovov na severe Šalamúnových ostrovov v posledných dekádach buď úplne zmizlo, alebo na nich postupuje silná erózia,“ oznámili austrálski vedci. Vymieľanie pobrežia podľa nich na dvoch miestach zničilo dediny, ktoré tam existovali najmenej od roku 1935.

Šalamúnove ostrovy, na ktorých žije vyše pol milióna obyvateľov, tvorí šesť väčších ostrovov a asi 900 malých ostrovčekov. Podľa vedcov zmizli ostrovčeky Kakatina, Kale, Ràpita, Rehana a Zollies, všetky s rozlohou do piatich hektárov. Žiaden z nich nebol obývaný, ale využívali ich rybári. Austrálski vedci skúmali 33 ostrovov a využívali okrem iného aj letecké a satelitné snímky z rokov 1947 až 2014.

Podľa OSN by kvôli zmenám klímy spôsobeným ľudskou činnosťou mohli hladiny morí do roku 2100 stúpnuť o pol metra až jeden meter. Podľa nedávnej štúdie amerických vedcov by to mohlo byť aj 1,5 metra. V oblasti Šalamúnových ostrovov, na čele ktorých stojí guvernér reprezentujúci britskú kráľovnú, je nárast hladiny mora podľa austrálskej štúdie trikrát vyšší, ako je svetový priemer. K erózii pobrežia tam prispieva aj energia morských vĺn, ktorá je v tejto oblasti silnejšia.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #erózia #klimatická zmena #hladina oceánov #Šalamúnove ostrovy