Narodilo sa mláďa nosorožca sumatrianskeho

V Národnom parku Way Kambas v provincii Lampung na indonézskom ostrove Sumatra sa narodilo mláďa kriticky ohrozeného nosorožca sumatrianskeho (Dicerorhinus sumatrensis), ktorého populáciu tvorí menej ako sto jedincov.

17.05.2016 09:18
Dicerorhinus sumatrensis, nosorožec... Foto:
Populáciu nosorožcov sumatrianských tvorí menej ako sto jedincov.
debata

Mláďa sa narodilo štrnásťročnej samici menom Ratu v útulku pre nosorožce, ktorý je súčasťou spomínaného národného parku. Navyše ide o samicu, čo zvyšuje nádej, že tento druh prežije. „Máme veľkú radosť, že Ratu porodila zdravé mláďa, a sme opatrne optimistickí, že mláďaťu sa bude dariť. Jedno narodené mláďa síce nezachráni celý živočíšny druh, ale aspoň je na Zemi ďalší nosorožec sumatriansky,“ uviedla Susie Ellisová, výkonná riaditeľka Medzinárodnej nadácie pre nosorožce (International Rhino Foundation – IRF).

Pre Ratu je to druhý potomok, pričom prvýkrát porodila v roku 2012. Išlo zároveň o prvý prípad po viac ako storočí, čo v indonézskom zariadení prišlo na svet mláďa nosorožca sumatrianskeho. Tento druh ohrozuje predovšetkým strata prirodzeného prostredia a pytliactvo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sumatra #nosorožec #ohrozený druh