Ľudia psov domestikovali hneď dvakrát

Ľudia skrotili vlky a začali žiť so psami nie raz, ale hneď dvakrát, a to v rozdielnych kútoch sveta. Toto zistenie založené na genetickej analýze dávnych a moderných psov a vlkov prinieslo nový obrat do dlhoročnej debaty o pôvode domestikovaných psov.

06.06.2016 13:00
New Jersey, psy, venčenie, žena, pes, obojok,... Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Podľa predchádzajúcich skúmaní psej DNA k zdomácneniu psov došlo len raz, a to pred desaťtisíc až štyritisíc rokmi. No diskusia sa viedla najmä o tom, či sa tak stalo vo východnej Ázii, alebo v Európe. Podľa novej štúdie, ktorá je najkomplexnejšou analýzou genómu dávnych psov, ľudia ich domestikovali aj v Ázii, aj v Európe.

„Motiváciou pre tento výskum bolo porozumieť, kde a kedy začali psy prvýkrát žiť s ľuďmi,“ povedal spoluautor štúdie zverejnenej v žurnále Science Laurent Frantz z Oxfordskej univerzity.

Frantz s kolegami dekódoval mitochondriálnu DNA 59 dávnovekých európskych psov, ktoré žili pred tritisíc až 14-tisíc rokmi. Tím vedcov takisto sekvenoval kompletný genóm 4¤800 rokov starého psa, ktorého pozostatky našli v hrobe ľudského osídlenia Negrange v Írsku. Potom výskumníci porovnali tieto genómy s DNA stoviek súčasných vlkov a psov 48 rôznych rás od samojedov po šarpejov. Pôvodom boli z Európy aj východnej Ázie.

Takto sa im podarilo zistiť, že naposledy sa pes oddelil od vlkov v 30. rokoch minulého storočia. Podľa očakávaní ide o rasu Saarloosovho vlčiaka, ktorého vyšľachtili v Holandsku krížením nemeckého ovčiaka s vlkmi žijúcimi v zajatí. Zaujímavejšie však je, že prvá domestikácia psov sa odohrala vo východnej Ázii a zároveň v Európe pred 14-tisíc až 6¤400 rokmi. Napriek tejto geografickej vzdialenosti aj dnes ešte existujú plemená, ktoré majú priamych predkov z oboch oblastí. Sú to severské psy ako husky alebo grónsky pes.

Zo zistení vedcov vyplýva, že domestikácia psov sa odohrala z dvoch rozdielnych vlčích populácií. „Nie je to ešte definitívne. Potrebujeme viac informácií,“ hovorí Frantz. „No kombinácia genetiky a archeológie naznačuje dvojitý pôvod domácich psov.“ Jedným z argumentov pre túto hypotézu je skutočnosť, že neexistujú archeologické dôkazy o dávnych domácich psoch v oblasti medzi Európou a východnou Áziou.

Zdá sa preto, že vlky domestikovali ľudia z Ázie aj Európy a východné psy potom putovali s ľuďmi na západ, kde sa skrížili s európskymi a postupne ich nahradili. Preto sú súčasné plemená viac ázijské ako európske. To je zrejme aj dôvod, prečo bolo predchádzajúce genetické štúdie pôvodu psov také ťažké interpretovať. Vedci vo výskume pokračujú ďalej a v súčasnosti analyzujú genóm tisícok dávnych psov a vlkov, aby svoje tvrdenia potvrdili na väčšej vzorke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pes #vlk