Tasmánskemu diablovi implantovali kardiostimulátor

Tasmánskemu diablovi Nickovi zo zoologickej záhrady v americkom San Diegu implantovali kardiostimulátor po tom, ako v januári ošetrovatelia zistili, že srdce zvieraťa má nezvyčajne slabý tep.

09.06.2016 14:00
tasman
debata (2)

Operácia, ktorú vykonali 11. mája, dopadla úspešne, zviera sa v súčasnosti zotavuje vo svojom výbehu v zoo. Podľa jej zamestnancov je Nick druhým zástupcom svojho druhu, ktorý podstúpil tento typ operácie.

„Jeho tep bol veľmi slabý a kardiostimulátor prevezme kontrolu nad jeho srdcom a bude rozhodovať, či má srdce biť silnejšie alebo pomalšie vzhľadom na jeho aktivitu,“ vysvetlil kardiológ Joao Orvalho z Veterinary Medical Center v San Diegu. „Bežne sa kardiostimulátor umiestňuje v oblasti krku. Vzhľadom na stavbu a tvar krku, to nebolo možné,“ priblížil zasa chirurg Fred Pike, ktorý operáciu vykonal. Ako uviedol, Nickovi prístroj napokon implantovali do brušnej dutiny a so srdcom ho prepojili elektródou. Podľa veterinárov sa má zviera po operácii dobre.

Tasmánsky diabol je ohrozený druh vačkovca. Zviera čelí epidémii rakoviny, ktorá postihuje tvár. Na toto ochorenie zatiaľ neexistuje liečba. Štyria tasmánski diabli žijúci v zoo v San Diegu nemajú túto chorobu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #operácia #kardiostimulátor #Tasmánsky diablo