Červený sneh urýchľuje topenie ľadu v Arktíde

Úloha riasami zafarbeného červeného snehu pri topení ľadu v Arktíde bola výrazne podcenená. Podľa novej štúdie vedcov červený sneh sa topí podstatne rýchlejšie a prispieva k úbytku ľadovej plochy v oblasti severného pólu.

23.06.2016 14:00
sneh, arktída Foto:
Arktický ľad sfarbený riasami do červena.
debata (2)

Podstatou je, že biely sneh odráža viac svetla, čo je efekt zvaný albedo, resp. miera odrazivosti svetla. Samozrejme, tmavšie plochy odrážajú menej svetla, viac ho absorbujú, a to zvyšuje teplotu povrchu. Stefanie Lutzová z Nemeckého centra geovied a vedci z Univerzity v Leedsi zistili, že albedo červeného snehu je až o 13 percent nižšie a výrazne tak prispieva k topeniu ľadu. „Naše výsledky ukazujú, že bioalbedo efekt je dôležitý a mal by byť zahrnutý do klimatických modelov,“ uviedla Lutzová, ktorá štúdiu publikovala v žurnále Nature Communications.

Fenomén červeného snehu sa objavuje najmä počas teplejších mesiacoch, keď sa topí sneh a ľad. Na konci jari a v lete sa na povrchu ľadu tvorí tenká vrstva vody tak v Arktíde, ako aj na vysokohorskom snehu a ľade. Tekutá voda a slnečné žiarenie sú nevyhnutné pre rast rias na snehu, preto sa v zime červený sneh neobjavuje.

Lutzová s kolegyňou Lianou Benningovou odobrali štyridsať vzoriek rias z 21 ľadovcov z rôznych oblastí európskej Arktídy od Grónska po Špicbergy. Genetickou analýzou zistili, že vo všetkých regiónoch ide prakticky o ten istý druh riasy, ktorá však naberá rôzne odtiene červenej od slabo fialovej až po karmínovú. Bez ohľadu na sfarbenie má však riasa urýchľujúci efekt na topenie snehu a ľadu. Čím väčšie plochy ľadu a snehu sa topia, tým viac sa riasam darí. A keď zafarbia sneh do červena, tak sa roztopí ešte viac ľadu, a tým sa rozšíria aj riasy, a tak dokola, až kým sa zase neochladí a riasy sa neuložia na zimný spánok.

„Naša práca otvára cestu pre vytvorenie univerzálneho modelu pre riasovo-albedo interkaciu a kvantifikáciu dodatočného topenia ľadu spôsobeného riasami,“ uviedla Benningová.

V súčasných klimatických modeloch je vplyv rias na topenie arktických ľadovcoch opomínaný alebo výrazne podcenený. Preto je možné, že pre tieto riasy je topenie ľadu v arktických oblastiach a na horských ľadovcoch rýchlejšie, ako sa momentálne predpokladá. Britský tím výskumníkov vrátane Lutzovej chce toto leto vycestovať do Grónska, kde v skutočnosti prebieha rekordné topenie ľadu spôsobené zvýšenými teplotami kvôli klimatickým zmenám a fenoménu El Niňo. Chcú zistiť, ako riasy toto topenie urýchľujú.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #arktída #sneh #severný pól #červený sneh