V roku 2050 bude v oceánoch viac ton plastu ako rýb

Každý rok sa dostane do svetových oceánov zhruba osem miliónov ton plastov. Podľa niektorých štúdií teda bude v roku 2050 v oceánoch viac ton plastov, než koľko tam bude ton rýb. Vedci, vynálezcovia aj niektorí politici sa preto snažia túto ekologickú katastrofu zabrzdiť.

30.06.2016 12:00
more, oceán, zvieratá, plasty Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Ako napríklad jeden mladík z Holandska, ktorý na svoj projekt dokázal od ľudí z celého sveta vybrať peniaze a teraz pracuje na technológii, potrebnej na realizáciu zámeru.

Pred šiestimi rokmi mapovala svetové oceány španielska expedícia Malaspina, ktorá zisťovala vplyv globálneho otepľovania na morský život. Mladý vedec Andrés Cózar z Cádizskovej univerzity, ktorý skúmal vzorky mikroorganizmov z tejto výpravy, však zistil niečo nové. Pri každom z testov z najrôznejších častí svetových oceánov aj z oblastí vzdialených tisíce kilometrov od pobrežia narazil vo vzorkách na mikročiastočky plastov. „Obsahujú koktail škodlivých látok, ktorých pôsobenie je ťažké odhadnúť,“ cituje Cózara španielsky denník El País.

Pri dlhodobom pôsobení slanej vody a slnka sa plasty v moriach rozpadnú na drobné úlomky, ktoré si potom morské živočíchy pletú s potravou. Tieto plastové čiastočky môžu obsahovať jedovaté látky ako je DDT, polychlórované bifenyly alebo ortuť, ktoré sa potom cez ryby a iné morské živočíchy dostanú v potravinovom reťazci až k ľuďom, priamo na jedálenský stôl.

Zatiaľ je v tejto problematike mnoho neznámeho, ale niektorí vedci predpovedajú skutočnú ekologickú katastrofu. Podľa Nadácie Ellen MacArthurovej bude v roku 2050 v mori viac ton plastov než ton rýb. Podľa štúdie, ktorú vlani publikoval časopis Science, sa ročne do oceánov dostane zhruba osem miliónov ton plastov. Najviac ich je z Číny, Indonézie a Filipín.

V posledných rokoch sa v oblasti plastových odpadov v moriach zintenzívnil výskum a zvýšilo sa celkové povedomie o tejto problematike. Bohužiaľ aj vďaka negatívnym správam, napríklad informácii o náleze 13 mŕtvych veľrýb začiatkom tohto roka pri nemeckom pobreží. Ich žalúdky boli plné plastov, a aj keď to nebola príčina ich smrti, je nález alarmujúci.

O problém sa zaujímajú ľudia z celého sveta, mladí aj starí. Napríklad v roku 2012 oznámil osemnásťročný holandský mladík Boyan Slat, že chce vyčistiť svetové oceány od plastového odpadu. Len za 100 dní dokázal zhromaždiť od 38-tisíc ľudí zo 160 krajín dokopy až dva milióny eur. V roku 2013 založil študent leteckého inžinierstva Slat firmu The Ocean Cleanup, ktorá začala vyvíjať technológiu, s ktorej pomocou bude možné túto náročnú úlohu splniť. Slatovým zámerom je odstrániť za desať rokov zo severného Pacifiku skoro polovicu plastov. Princíp Slatovho vynálezu spočíva vo využití morských prúdov. Zatiaľ čo iní zbierajú plasty v moriach pomocou lodí brázdiacich oceány, Slat postavil svoj projekt na existencii plastových ostrovov, ktoré vznikajú pôsobením morských prúdov.

Už tento rok v lete by mal byť projekt odskúšaný pri pobreží Holandska, asi 23 kilometrov od Haagu. V mori bude postavená bariéra v tvare písmena V, na ktorú sa zavesí sieť. Do nej by mal morský prúd prinášať plastový odpad.

Po odskúšaní tohto projektu plánuje spoločnosť The Ocean Cleanup do roku 2020 postaviť väčšiu, až 100-kilometrovú bariéru medzi Havajskými ostrovmi a Kaliforniou. Vďaka nej chce do desiatich rokov vyčistiť polovicu veľkého pásu odpadkov, ktorý sa tiahne Tichým oceánom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ryba #oceány #plasty