V boji proti malárii by mohli pomôcť kurčatá

Komáre prenášajúce maláriu sa snažia vyhnúť pachu živých kurčiat. Podľa novej vedeckej štúdie by sa to dalo využiť pri príprave účinného repelentu. Vlani malárii podľa Organizácie Spojených národov v podľahlo Afrike štyristotisíc ľudí, najmä detí.

25.07.2016 12:00
komáre, hmyz, malária, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nový poznatok priniesol experiment vykonaný v západnej Etiópii. Etiópski a švédski vedci umiestnili klietky so živým kurčaťom do blízkosti lôžok, v ktorých spali pod moskytiérou dobrovoľníci. „Korisť“, z ktorej chce sať krv, komár vyhľadáva podľa pachu a ako vyplýva zo štúdie publikovanej v časopise Malaria Journal, kurčatám sa vyhne. Habte Teki z univerzity v Addis Abebe povedal, že kurací pach by bolo možné extrahovať a použiť do repelentov. Na štúdii sa podieľa aj švédska Univerzita poľnohospodár­skych vied.

Pri pokusoch, ktoré boli doteraz urobené, sa používali tiež látky extrahované z peria kurčiat. Preukázalo sa, že v pasci, ktorá bola umiestnená v blízkosti lôžka dobrovoľníkov, uviazlo oveľa menej komárov, keď v blízkosti bolo kurča.

Parazit malárie spočiatku napadne pečeň a z nej sa rozšíri do krvi. Medzi ľuďmi ho roznášajú komáre pri saní krvi. Počet obetí malárie sa darí od roku 2000 znižovať vďaka insekticídom a moskytiéram. Vedci oslovení stanicou BBC informáciu o odpudzovači s vlastnosťami kuracieho pachu považujú za dobrú správu, pretože sa vie, že niektoré komáre začali preukazovať rezistenciu na insekticídy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Malária #choroba #kurčatá #komáre