Pasenie oviec podľa vedcov stojí za vyhynutím motýľov a kvetín

Pasenie oviec stojí za tým, že na niektorých miestach vyhynuli vzácne druhy kvetov a motýľov. Z bývalého vojenského priestoru v Miloviciach na Nymbursku takto úplne zmizla napríklad rastlina horec krížatý a od nej závislý motýľ modráčik horcový.

30.08.2016 14:00
ovce, tráva, pasenie, Foto:
Ilustračné foto.
debata (25)

Vyplýva to z výskumu Biologického centra Českej akadémie vied v Českých Budějoviciach. "Klasickým príkladom je kriticky ohrozený motýľ modráčik vičencový.

U nás aj inde v strednej Európe bolo viackrát zdokumentované úplné vymretie izolovaných populácií modráčika kvôli dobre mienenej pastve oviec na niektorých chránených územiach," uviedol entomológ Jiří Beneš z českobudějo­vického centra. Podľa neho sa ovce často pasú na nevhodných miestach. Domnieva sa, že nie je prínosné používať ovce na starostlivosti o dlhodobo zanedbané plochy s rozlohou niekoľkých desiatok hektárov. "Ovce sú dobré na väčšom záhumienku, výborné na plochy, kde sa strieda kosenie a pastva, na neskoré spásanie plôch pokosených v skorom lete a podobne.

Je však nevhodné spásať ovcami plochy zarastené krovím, trstinou a inými hrubšími trávami, s veľkým množstvom stariny, kde sa roky nič nedialo," povedal Beneš. Vedci preto odporúčajú pásť ovce na menších plochách. Ničenie vzácnych lokalít nastáva podľa odborníkov preto, že v pastve vidia ľudia formu podnikania. „Pasenie oviec je dotované dvojnásobnou sumou, ako pasenie dobytka a koní. Kvôli možnosti vyššieho zisku potom býva používané aj na miestach, kde to nie je vhodné,“ uviedol Dalibor Dostál zo spoločnosti Česká krajina.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #motýľ #výskum #kvety #ovce #rastliny