Na Borneu majú orangutany školu

Maličký orangutan si nevšíma svojich hlučných kolegov v škole v džungli na ostrove Borneo a balansuje na jednej ruke s nohami vo vzduchu. V tomto útulku pre zvieratá sú opice, ktoré sa už ocitli na pokraji smrti a znova sa učia žiť vo svojom prirodzenom prostredí.

19.09.2016 14:00
orangután, samica, mláda Foto:
Samica orangutana s mláďaťom na ostrove Borneo v Indonézii.
debata

Trojročný orangutan Otan sa učí, ako sa postarať sám o seba. Našli ho blúdiaceho medzi palmami vo veľmi zlom stave. Nadýchal sa hustého dymu pochádzajúceho z obrovských požiarov, ktoré vlani zdevastovali veľké časti tropického lesa v indonézskej provincii Kalimantan na Borneu. V medzinárodnom útulku pre zvieratá, ktorý je umiestnený v hĺbke lesa a je obklopený mohutným plotom, sa Otan a ďalšie orangutany učia, ako si postaviť prístrešok, ako si zaobstarať potravu a ako sa vyhnúť predátorom. Musia dokázať, že sa budú o seba vedieť postarať v džungli, kde tieto veľké ázijské opice neboli nikdy predtým tak ohrozené.

Svetový zväz ochrany prírody (UICN) v júli označil orangutany za kriticky ohrozené, čo je posledný predstupeň pred vyhubením druhu vo voľnej prírode. Podľa UICN ich v súčasnosti na Borneu žije niečo cez stotisíc, zatiaľ čo v roku 1970 ich tu bolo takmer 300-tisíc.

Experti varujú, že by tieto opice s dlhou hrdzavou srsťou mohli v najbližších 50 rokoch na Borneu úplne vymiznúť pre odlesňovanie a požiare, ktoré ničia tropický les. „Bolí z toho srdce. Keď ich vidíte, je to skutočne smutné. Mali by žiť v prírode s matkou a byť šťastné, ale sú tu,“ hovorí doktor Ayu Budi z veterinárnej kliniky tohto útulku. Budi sa stará o 101 orangutanov, medzi ktorými je 16 úplne malých. Pochádzajú z ďaleka. Sotva unikli smrti a museli ich kŕmiť z dojčenskej fľaše v chránenej časti útulku ležiaceho neďaleko mesta Ketapang.

Budi a jeho kolegovia ich učia hľadať si potravu tak, že v plastových guliach zavesených na stromoch skrývajú arašidy a med.

Tisíce orangutanov zastrelili v posledných 40 rokoch na Borneu lovci, zhoreli pri lesných požiaroch alebo zahynuli od hladu, pretože ich prirodzené prostredie bolo výrazne zredukované. „Ľudia, ktorí tu pracujú, už dlho vedia, že situácia orangutanov je zúfalá,“ uvádza poradca útulku Chris Wiggs.

Počet opíc v útulku sa od roku 2009 zvýšil takmer desaťnásobne, lebo celé úseky lesa ustúpili olejovým palmám. Lesné požiare, ktoré každoročne ničia indonézsku časť Bornea, o ktoré sa delí Indonézia, Malajzia a Brunej, sa stali veľkou hrozbou pre budúcnosť živočíšnych druhov.

Mnoho ľudí si myslí, že palmový olej sa používa ako náhrada slnečnicového, repkového či olivového oleja v potravinárskom priemysle. No nie je to tak. Väčšina palmového oleja je surovinou pre petrochemický priemysel.

Indonézska vláda každoročne sľubuje opatrenia na boj proti vypaľovaniu lesov, ale výsledky sa zatiaľ nedostavili. „Musíme napraviť chyby z minulosti,“ vysvetľuje riaditeľka štátnej agentúry na ochranu zvierat Sustyo Irionová. Zdôrazňuje, že bude potrebné obnoviť početné rašeliniská, ktoré bránia šíreniu požiarov. Dúfa, že mladé orangutany budú môcť raz v džungli na Borneu žiť úplne nezávisle. „Verím, že ešte majú šancu, aj keď les mizne a bude to ťažké,“ pripúšťa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #škola #indonézia #opice #orangutan #Borneo #orangutany