Austrálska koala zažíva chmúrne časy

Odporný sladkastý zápach sa šíri vo vzduchu vo chvíli, keď dvanásťročnú koaliu samičku Robyn prinášajú na malú vyšetrovňu prvej austrálskej nemocnice pre tieto vačkovce, ktoré sú typické pre tento ostrovný kontinent. Píše o tom agentúra AFP.

23.09.2016 16:00
koala Foto:
Koaly počas dňa hľadajú útočisko v korunách stromov a počas noci sa kŕmia na eukalyptoch.
debata (1)

Na prvý pohľad sa zdá, že sa zviera teší dobrému zdraviu. Testy však odhaľujú „vlhký zadok“, jasnú známku chlamýdiovej infekcie, ktorá môže spôsobiť slepotu, neplodnosť a smrť. Na túto pohlavne prenosnú infekciu neexistuje žiadny liek.

Robyn, ktorá bola nájdená v ulici Sherwood v pobrežnej lokalite Port Macquarie, a preto bola pomenovaná podľa Robina Hooda, vykazuje všetky príznaky pokročilého štádia ochorenia. Je pravdepodobné, že ju o niekoľko mesiacov čaká bolestivá smrť.

K epidémiám chlamýdiovej infekcie prispieva rozširovanie výstavby na území, kde koaly žijú, vysvetľuje Cheyne Flanaganová, riaditeľka nemocnice pre koaly v Port Macquarie. „Zvieratá sú pod tlakom, sú nútené žiť viac vedľa seba, a tým rastie interakcia medzi jednotlivými vačkovcami, ktorá zvyšujú riziko nákazy,“ hovorí.

Súperenie o územie a potravu zvyšuje stres, to postihuje imunitný systém zvierat a robí ich viac ohrozenými chorobami. Prognóza pre Robyn je rovnako chmúrna ako pre populáciu koál na východnom pobreží Austrálie, ktoré sú navyše častou obeťou útokov psov a zmien klímy. Najviac ich ohrozuje automobilová prevádzka.

Keď do krajiny prišli prví britskí osadníci v roku 1788, bolo tu viac ako desať miliónov koál. Pretože žijú zavesené na stromoch, je ťažké odhadnúť ich počet, ale Vedecký výbor pre ohrozené druhy uvádzal v roku 2010, že ich je viac ako 188-tisíc.

V niektorých častiach Queenslandu podľa nedávnej štúdie takmer vymizli. V tomto štáte, rovnako ako v Novom Južnom Walese a na území austrálskej metropoly, sú označované ako „zraniteľný“ druh.

„Pokiaľ ide o ich dlhodobé šance, nie som vôbec optimista,“ hovorí Damien Higgins zo Sydneyskej univerzity. „Tlak pretrváva. Kým budú chcieť ľudia žiť tam, kde žijú koaly, budú problémy,“ dodáva.

Austrálske koaly sú už dlho vystavené chlamýdiovým infekciám, ktoré sa líšia od tých, ktoré postihujú ľudí. Podľa posledných štúdií môžu tieto infekcie pochádzať z kmeňov prítomných v dobytku, ktorý pred dvoma storočiami do Austrálie priviezli osadníci. Vplyvy infekcií a ich šírenie však zvyšuje stres spôsobovaný ľudskou činnosťou.

Nemocnica pre koaly v Port Macquarie začala pôsobiť v roku 1973. V posledných rokoch sa však jej „klientela“ značne zmenila. Podľa Flanaganovej sú vačkovce dnes staršie a ich počet výrazne klesol.

To vedie k záveru, že populácia hynie. Kvôli urbanizácii dnes mladé koaly musia prekonávať väčšie vzdialenosti, kým sa môžu usadiť, a stávajú sa tak obeťou automobilovej premávky a túlavých psov.

„Problém s koalami nie je ľahké riešiť v zónach, kde dochádza k veľkému rastu. Ľudia chcú bývať pri pobreží a my musíme hľadať prostriedky, ako koaly dlhodobo chrániť,“ uvádza starosta lokality Peter Besseling.

Vedci spolupracujúci s nemocnicou pre koaly sa snažia zlepšiť ich šance na prežitie a študujú choroby, ktoré ich napádajú. Snažia sa obmedziť škody. „Keď tu máme urbanizáciu, musíme sa snažiť obmedziť jej dosahy na koaly a udržiavať ich pokiaľ možno v dobrom zdravotnom stave,“ zdôrazňuje Higgins.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #koala