Lovcov nosorožcov zastavia špeciálne vycvičené psy

Špeciálne vycvičené psy pomáhajú v Juhoafrickej republike zastaviť vybíjanie nosorožcov pytliakmi. Psí strážcovia stopujú a chytajú lovcov na tretine z 22 stanovíšť hliadok v Krugerovom národnom parku, kde žije väčšina z kriticky ohrozených nosorožcov bielych a čiernych. V budúcnosti by na každej stanici mali byť aspoň štyri psy, ktoré by sprevádzali dennú hliadku a bránili pytliakom zabíjať vzácne zvieratá kvôli predaju rohov.

10.10.2016 14:00
nosorožec Foto:
Ochrana nosorožcov je pre miestnych strážcov životným poslaním.
debata

„Majú skvelý stopovací inštinkt, to je v ich génoch. My ich cvičíme, aby šli po určitom pachu. Tieto psy sú naučené, aby sledovali ľudí, rovnako ako psy na hľadanie drog idú po drogách,“ opísal podstatu výcviku jeden z inštruktorov. V teréne psy pytliakov doženú ľahšie než ľudia, pretože sú rýchlejšie. Pri výcviku sa učia utekajúceho lovca uhryznúť a nepustiť. „Najprv to skúšajú na ruke. Neskôr ich učíme hrýzť všade,“ uviedol ďalší zo strážcov, ktorý so psami pracuje. Dobre vytrénované psy si vraj bez problémov poradia aj s ozbrojenými pytliakmi.

Ochrana nosorožcov je pre miestnych strážcov životným poslaním. „Sú dedičstvo, ktoré po sebe zanecháme, musíme sa o ne postarať,“ hovorí jeden z nich menom Makhubele. „Som pripravený zomrieť, aby tu nosorožce zostali,“ tvrdí.

V poslednej dekáde zomrelo podľa denníka The Guardian na celom svete viac ako 1¤000 strážcov prírodných parkov bojujúcich s pytliakmi. Zabitým nosorožcom pytliaci odrezávajú rohy. Dopyt po nich je vysoký najmä v Ázii, kde veria v ich liečivú moc. Prášok z nosorožích rohov sa tam predáva drahšie ako zlato, diamanty alebo napríklad kokaín.

Podľa denníka The Guardian zabili pašeráci v Afrike od roku 2008 vyše 6-tisíc nosorožcov. Od roku 2009 počet zabitých zvierat každoročne rástol, až vlani sa ho prvýkrát podarilo znížiť. Aj tak však pytliaci v roku 2015 zabili takmer 1¤400 zvierat. Na rozdiel od poklesu v Juhoafrickej republike okolité krajiny ako je Namíbia či Zimbabwe zaznamenali prudký nárast počtu ulovených nosorožcov. V JAR žije takmer 80 percent celosvetovej populácie nosorožcov. Zhruba 18-tisíc jedincov patrí k druhu tuponosých, čiže bielych, a okolo 2-tisíc k druhu dvojrohých, čiže čiernych nosorožcov.

debata chyba
Viac na túto tému: #psy #nosorožce #pytliactvo