Svet sa dohodol obmedziť HFC skleníkové plyny

Na klimatickej konferencii v Rwande sa 150 krajín dohodlo postupne obmedziť používanie fluórovaných uhľovodíkov (HFC), čo je jedna z kategórií takzvaných skleníkových plynov, ktoré prispievajú k otepľovaniu planéty.

17.10.2016 10:15
india, chlapec, hfc, plyny Foto:
Indický chlapec spí na skládke klimatizácií, ktoré sú tiež zdrojom skleníkových plynov HFC.
debata (1)

Výsledok rokovaní predstavuje ďalší významný míľnik v boji proti globálnym klimatickým zmenám. HFC sa využívajú napríklad v chladničkách.

Výsledok rokovaní v Rwande je významný pre naplnenie globálnej klimatickej dohody z Paríža, kde sa vlani drvivá väčšina štátov dohodla na postupe, ako zabrániť rýchlemu otepľovaniu planéty.

Dohoda z Rwandy, ku ktorej sa pripojil aj americký minister zahraničia John Kerry, rozdeľuje krajiny do troch skupín. Každá zo skupín má vytýčený vlastný termín na splnenie podmienok dohody. Rozvinuté krajiny, ako sú Spojené štáty či väčšina Európy, sa zaviazali znížiť používanie priemyselne produkovaných HFC o desať percent do roku 2019, v roku 2036 potom zníženie dosiahne 85 percent. Agentúra Reuters pripomenula, že mnoho vyspelých štátov už začala HFC obmedzovať.

Rozvojové štáty, ktoré sú rozdelené do dvoch skupín, zmrazia užívanie spomínaných plynov do roku 2024, respektíve 2028, a využívanie HFC začnú postupne znižovať. Do kategórie krajín, pre ktoré platí neskorší termín, patrí India, Pakistan či štáty v Perzskom zálive. Čína je zaradená do skupiny rozvojových krajín, na ktorú sa vzťahuje skorší termín. Stanovenie termínov bolo počas rokovaní v Rwande jedným z hlavných sporov. O viac času na prípravu žiadala napríklad India, ktorá je tretím najväčším producentom skleníkových plynov.

HFC sa používajú ako náhrada freónov napríklad v chladničkách či klimatizáciách. Tieto plyny síce podľa vedcov nepoškodzujú ozónovú vrstvu, ale prispievajú k otepľovaniu planéty. Ich schopnosť udržať teplo na planéte je výrazne vyššie ako pri oxide uhličitom. Odborníci predpokladajú, že rýchle zníženie produkcie HFC výrazne spomalí klimatické otepľovanie, a to možno až o 0,5 stupňa Celzia do roku 2100.

Rokovanie v rwandskej metropole Kigali je súčasťou montrealského protokolu z roku 1987. V protokole sa drvivá väčšina štátov sveta zaviazala ku kontrole výroby chemických látok poškodzujúcich ozónovú vrstvu a k postupnému obmedzeniu ich používania. Náhradou týchto látok, známych ako chlór-fluorované uhľovodíky (CFC), medzi ktoré patria aj freóny, boli práve HFC. Tie síce pomohli zastaviť rozklad ozónovej vrstvy, ktorá podľa vedcov ukazuje prvé známky obnovy, ale vedľajším efektom je spomínaná veľká schopnosť HFC udržať na planéte teplo.

Vlani sa v Paríži krajiny sveta dohodli na spoločnom klimatickom pláne, ako obmedziť otepľovanie. Podľa textu má byť otepľovanie udržané pod dvoma stupňami Celzia v porovnaní s obdobím pred industrializáciou. Parížsky dokument, ktorý doteraz podpísalo vyše 190 krajín, v roku 2020 nahradí súčasný Kjótsky protokol z roku 1997.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #skleníkové plyny #klimatická konferencia #HFC