Objavili jaskynné rytiny staré približne 14 500 rokov

Archeológovia objavili v španielskom meste Lekeitio viac ako 50 jaskynných rytín, ktorých vek odhadujú na približne 14 500 rokov. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na oznámenie biskajského regionálneho predstaviteľa Unaia Rementeriu.

17.10.2016 10:20
debata (2)

Rytiny sú podľa jeho slov „pokladom ľudstva“, výnimočne dobre remeselne zvládnuté a veľmi dobre viditeľné. Odborníci tvrdia, že sú najpôsobivejšími rytinami, aké doteraz našli na Pyrenejskom polostrove. Medzi zvieratami vyrytými do skalnej steny sú kone, bizón, kozy a doteraz vôbec prvýkrát najmenej dva levy. Región Biskajsko susedí s provinciou Kantábria.

Práve tam sa nachádza jaskyňa Altamira, lokalita s najcennejšími pravekými jaskynnými maľbami v Španielsku. Altamiru niekedy prezývajú Sixtínskou kaplnkou paleolitického umenia.

V máji tohto roka objavili v severnom Španielsku, v baskickej jaskyni Atxurra, rytiny a maľby zvierat z obdobia paleolitu. Vedci vtedy tento unikátny nález označili za „šampióna jaskynného umenia“ spomedzi desiatich podobných pravekých lokalít v Európe.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #jaskyňa #archelógovia