Slony pomáha chrániť výroba papiera z ich trusu

Pytliaci majú u slonov záujem len o kly. Kenského podnikateľa Johna Matana však zaujíma to, čo vyjde z jeho zadnej časti. Podnikateľ totiž zbiera sloní trus, ktorý potom premieňa na veľmi kvalitný papier. A kvôli stálemu prísunu trusu si veľmi praje, aby kenské slony boli živé a zdravé.

18.10.2016 14:00
slony, Afrika Foto:
Matano uvádza, že výroba papiera zo slonieho trusu nie je vôbec zložitá.
debata (7)

Niekomu možno myšlienka vyrábať zo slonieho trusu papier trochu zapácha. V Keni je to však rastúci priemysel, aj keď zatiaľ pomerne malý. Podľa oficiálnych vládnych údajov v ňom v súčasnosti podniká 17 spoločností. „Keď sa ma niekto spýta, či je papier zo slonieho trusu primeranej kvality, odpoveďou je jasné áno,“ hovorí Matano. Jeho podnik Nampath Paper má 42 zamestnancov a ročný zisk 2,3 milióna kenských šilingov.

Výroba papiera zo slonieho trusu sa sústreďuje v oblasti slonej rezervácie Mwaluganje, ktorá má rozlohu 36 km2 a nachádza sa približne 45 km juhozápadne od Mombasy. Výroba papiera sa tu začala ako pilotný projekt v roku 1994. Komerci­alizácia projektu sa začala o desať rokov neskôr, keď si miestni farmári ako Matano zriadili vlastné podniky na výrobu papiera. Slonia rezervácia Mwaluganje bola zriadená v roku 1993 s cieľom pomôcť slonom, ale aj zhruba dvesto miestnym farmárom, ktorí už niekoľko generácií bojovali so slonmi z blízkej štátnej rezervácie Shimba Hills National Reserve. Tieto slony často zavítali na ich pôdu, kde zničili úrodu. To malo za následok vážne a často aj smrteľné konflikty medzi ľuďmi a slonmi.

Slonia rezervácia Mwaluganje vznikla v susedstve štátnej rezervácie s finančnou pomocou americkej Agentúry pre medzinárodný rozvoj a britskej zvieracej charity Born Free Foundation. Hlavným plánom bolo, aby okolití poľnohospodári získali podiel na príjmoch z turistiky, ktorý by im vyrovnal výpadok za úrodu zničenú slonmi. Farmári tiež postúpili časť svojich pozemkov na vytvorenie migračného koridoru pre slony. Ďalším cieľom bolo podporiť poľnohospodárov, aby si našli ďalšie zdroje príjmov, napríklad z chovu včiel, predaja slonieho trusu na výrobu papiera či priamo z výroby papiera.

Matano uvádza, že výroba papiera zo slonieho trusu nie je vôbec zložitá. Výkaly, ktoré sú plné trávy a ďalších rastlinných vlákien rozložených v zažívacom ústrojenstve slona, sa najprv musia dôkladne umyť. Po umytí zostávajú čisté vlákna, ktoré sa potom varia štyri hodiny, aby bolo isté, že sú čisté. „Potom je veľká časť procesu podobná výrobe bežného papiera z celulózy,“ dodáva.

Priemerný slon podľa Matana zje denne 250 kg potravy. Z toho vznikne približne 50 kg trusu, z ktorého sa potom vyrobí 125 listov papiera veľkosti A4. Cena aj kvalita sú podobné ako pri bežnom papieri, veľkou výhodou slonieho papiera je však zníženie odlesňovania. „Chráni populáciu pôvodných stromov v blízkych lesoch pred zničením,“ hovorí Matano. Dodáva, že jeho podnikanie je spoľahlivé a má budúcnosť.

Vládna agentúra Kenya Wildlife Service (KWS) potvrdzuje, že výroba papiera zo slonieho trusu skutočne pomáha zostávajúcim 7-tisíc kenských slonov a znižuje nelegálnu ťažbu dreva. „Je to dobrá snaha, pomáha ľuďom žiť vedľa slonov,“ tvrdí hovorca organizácie Paul Gathitu. Manažér slonej rezervácie Mwaluganje Kafe Mwarimo dodáva, že papierenský priemysel zo slonieho trusu už pomohol viac ako 500 miestnym ľuďom dostať sa z chudoby. A pretože rezerváciou pravidelne prechádza okolo 600 slonov, nevyzerá to, že by sa surovina na výrobu papiera stala nedostatkovým tovarom.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #slony #papier