Mušie larvy by mohli pomôcť s rezistenciou baktérií

Druh mušieho hmyzu, ktorý sa nazýva bzučivka zelená, by podľa vedcov z britskej Swansea University mohol pomôcť s bojom proti určitým typom baktérii.

21.10.2016 14:00
Bzučivka zelená, hmyz, liečba,
Bzučivka zelená.
debata (1)

Odborníci zistili, že niektoré molekuly, ktoré sa nachádzajú v sekréte bzučiviek, ničia veľmi odolné baktérie ako napríklad multirezistentný zlatý stafylokok (MRSA), ktorý je imúnny proti mnohým antibiotikám.

Bzučivka zelená, ktorú výskumníci prezývajú aj biologický nôž, je v medicínskom prostredí známa už dlho. Jej larvy sa totiž používali na čistenie infikovaných rán. „Z počutia a predchádzajúcich výskumov vieme, že larvy zabíjali baktérie v ranách,“ vysvetľuje Yamni Nigamová, ktorá je hlavnou bádateľkou v tomto výskume. Nigamová uviedla, že vedci odobrali vzorky výlučkov lariev rôzneho druhu a skúmali ich v rôznych podmienkach. Okrem iného sledovali interakciu výlučkov a baktérií. Výsledky nasvedčujú tomu, že sekrét lariev bzučivky zelenej dokáže bojovať s rezistentnými baktériami, povedala vedkyňa.

Sekrét vedci získavajú tým, že niekoľko sto lariev bzučivky zelenej ponoria cez noc do nádoby so sterilnou vodou. Na druhý deň larvy odfiltrujú a tekutiny je viac ako predtým. Sú v nej antibakteriálne výlučky.

Vedci sa teraz snažia zistiť presné chemické zloženie molekuly, ktorá bojuje s baktériami. Keď ho budú poznať, chcú molekulu vyrobiť v laboratóriu a skúmať, ako reaguje na rôzne baktérie. Nigamová dúfa, že výskum by mohol slúžiť na vývoj nového antibiotika. Molekula má už aj meno – seraticín.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hmyz #liečba #baktérie #larvy