Mlieko diabla tasmánskeho zabíja mikróby

Austrálski vedci na čele s Emmou Peel z The University of Sydney zistili, že mlieko diabla tasmánskeho (Sarcophilus harrisii) obsahuje antimikrobiálne peptidy, ktoré dokážu zabíjať viaceré odolné plesne a baktérie, ako napríklad meticilín-rezistentný zlatý stafylokok (MRSA).

25.10.2016 15:00
tasmánsky diabol, vačkovec Foto:
Tasmánsky diabol.
debata

Mlieko týchto vačkovcov obsahuje celkovo šesť druhov peptidov, ktoré patria medzi katelicidíny. Podobné peptidy pritom našli aj v mlieku iných vačkovcov, na základe čoho sa vedci domnievajú, že tieto látky sa vyvinuli ako obrana proti patogénom, kým sa u mláďat v matkinom vaku vytvorí vlastný imunitný systém.

Peel s kolegami testovali účinky týchto peptidov na 25 druhoch baktérií a šiestich druhoch plesní. Proti MRSA a vankomycín-rezistentnému Enterococcus faecalis boli najúčinnejšie peptidy s názvom Saha-CATH5 a Saha-CATH56, zatiaľ čo Saha-CATH3 dokáže zabíjať plesne. Výsledky tohto výskumu, ktoré zverejnili v časopise Scientific Reports, by mohli viesť k vývoju účinnejších liekov proti spomínaným mikróbom odolným proti tradičným antibiotikám.

debata chyba
Viac na túto tému: #mlieko #vačkovce