Voľne žijúce zvieratá rýchlo vymierajú

Počet voľne žijúcich zvierat na našej planéte sa podľa novej štúdie Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) a Zoologickej spoločnosti v Londýne zníži do roku 2020 o dve tretiny.

27.10.2016 12:08
myšiak Foto: ,
Myšiak, rovnako ako mnoho iných dravých vtákov, patrí na Slovensku k ohrozeným druhom.
debata

Podľa anglického denníka The Guardian je predkladaná analýza najpodrobnejšia v dejinách a uvádza, že populácie zvierat sa medzi rokmi 1970 a 2012 zmenšili o 58% a do roku 2020 by sa ich počet mal znížiť o ďalších 9 percent. Vedci z WWF a Zoologickej spoločnosti v Londýne zistili, že príčinami tohto dramatického prepadu je zničenie oblastí pre voľne žijúce zvieratá, poľovníctvo a znečistenie vzduchu.

Výrazný pokles počtu voľne žijúcich zvierat je spolu s klimatickou zmenou jedným z najviditeľnejších znakov antropocénu, novej geologickej periódy, v ktorej ľudia dominujú planéte Zem. “Už viac nie sme malý svet na veľkej planéte. Teraz sme veľký svet na malej planéte, kde sme dosiahli bod nasýtenia,” povedal v predslove k štúdii profesor Johan Rockström, výkonný riaditeľ Stockholm Resilience Centre.

Generálny riaditeľ WWF Marco Lambertini pre britský denník povedal: “Bohatstvo a diverzita života na Zemi je fundamentálna pre komplexné žijúce systémy. Život podporuje život ako taký a my sme súčasťou tej istej rovnice. Biodiverzita a prírodný svet ako ich poznáme dnes, zaniknú.”

Vedci analyzovali meniacu sa hojnosť viac ako 14 000 monito­rovaných populácii z 3 700 typov stavovcov, pre ktoré existujú dostatočné informácie. Výskumníci prišli k záveru, že najväčší podiel na markantnom prepade počtu voľne žijúcich zvierat má zničenie oblastí pre voľne žijúce zvieratá za účelom farmárčenia a ťažobných prác.

Pytliactvo a konzumácia zvierat je ďalším dôležitým faktorom, keďže viac ako 300 druhom cicavcov hrozí vyhynutie, pretože ich ľudia jedia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zvieratá #ochrana prírody #biodiverzita