Žirafa je na zozname ohrozených zvierat

Žirafám hrozí podľa biológov vyhynutie. Vzhľadom na to, že populácia žiráf v posledných tridsiatich rokoch klesla o 40 percent, umiestnili ich vedci na oficiálny zoznam ohrozených zvierat, informovala agentúra AP.

09.12.2016 10:26
debata

V roku 1985 bolo na svete asi 151 000 až 163 000 žiráf, v minulom roku ich však podľa Medzinárodného zväzu na ochranu prírody (IUCN) bolo už len 97 562. Ocitli sa tak v kategórii „zraniteľných“ druhov.

IUCN v stredu zvýšila stupeň ohrozenia u 35 druhov a znížila ho u siedmich druhov zvierat, ktoré sa nachádzali v najohrozenejšej kategórii. Žirafa je jediným cicavcom, ktorého stupeň bol tento rok zmenený.

„Všetci si myslia, že žirafy sú všade, ale nie sú,“ povedal zástupca IUCN Julian Fennessy. Upozornil na to, že hoci má mnoho ľudí obavy z vyhynutia slonov, na svete ich je oproti žirafám štvornásobok. Podľa neho žirafám hrozí, že vyhynú bez povšimnutia. Podobný názor zastáva aj biológ z americkej Duke University Stuart Pimms. Väčšina ľudí sa podľa neho domnieva, že žirafy nič neohrozuje, pretože sú zvyknutí vidieť ich v zoologických záhradách. Podľa Pimmseho by sa za ohrozené malo označiť oveľa viac druhov.

Podľa Fennessyho stojí za poklesom počtu žiráf úbytok ich prírodného prostredia, choroby a útoky lovcov. Z prírodného prostredia žirafy vytláčajú ľudia, čo sa deje predovšetkým v strednej a východnej Afrike, kde populácia žiráf výrazne klesá. Naopak na juhu Afriky počet žiráf vraj vzrástol. Podľa IUCN už 860 druhov rastlín a živočíchov vymrelo a 68 druhov živočíchov už nežije vo voľnej prírode. Viac ako 1300 druhov je v ohrození.

debata chyba
Viac na túto tému: #ohrozený druh #žirafa #vyhynutie