Tisícročné olivovníky v Španielsku sú ohrozené

Nad východným Španielskom sa slnko ukladá k spánku a desiatky majestátnych stromov vrhajú dlhé tiene. Tieto tisícročné olivovníky sú dnes chránené, aby si ich nemohli milovníci kuriozít odviezť do svojej vlasti. Tridsaťsedemročný Amador Peset vystupuje zo svojho terénneho vozidla a prechádza hájom. Zastavuje sa pri obrovskom olivovníku, ktorý vzdoruje chladnému vetru.

17.01.2017 14:07
strom, olivovník Foto:
Najstaršie olivovníky majú vyše 1800 rokov a obvod kmeňa nad 10 metrov.
debata

„Je to asi najväčší olivovník na svete, v obvode má 10,2 metra,“ hovorí s hrdosťou. Podľa dendrometrie, teda merania veku stromov, má tento olivovník viac ako 1000 rokov a zasadený bol v čase, keď provincia Castellón na východe Španielska patrila k oblasti Al-Andalus spravovanej moslimským emirom. Amador Peset dohliada na 106 „pamiatok“, ako je táto: starostlivo im čistí vetvy a zbavuje ich buriny, ktorá im saje miazgu ako upír. Bez ľudskej starostlivosti by olivovník uvädol, pretože burina vyjedá a vysušuje strom, kým ho nezabije, hovorí Peset.

Sedemdesiatpäťročný poľnohospodár Joan Porta vysvetľuje, že ešte pred niekoľkými rokmi tieto stromy slúžili len ako orientačné body v hájoch mandľovníkov a ovocných stromov v regióne, kde sa pestuje aj víno a obilie. Využívali sa aj na kúrenie na farmách. „Dnes si uvedomujeme, že to sú tisícročné stromy,“ hovorí a ukazuje na kráľa vo svojom poli, olivovník La Farga del Arion. Tento strom má podľa datovania madridskej Polytechnickej univerzity 1702 rokov. Bol zasadený v roku 314, za rímskeho cisára Konštantína.

Olivovníky, ktoré sú rozšírené v celom Stredomorí, pokrývajú v Španielsku plochu 2,5 milióna hektárov. To je štvrtina celkovej plochy, ktorá je vo svete vysadená olivovníkmi. Agronómka z Cordóbskej univerzity Concepción Munozová precestovala celé Španielsko, aby zostavila ich katalóg. „Olivovník patrí k tým stromom, ktoré sú veľmi staré. Majú neuveriteľnú odolnosť,“ citovala ju agentúra AFP. Tisícročné olivovníky v Španielsku sú však ohrozené. Najhoršie to bolo na začiatku tisícročia. „Ľudia boli svedkami toho, ako boli niektoré stromy vytrhávané s koreňmi a na kamiónoch odvážané,“ hovorí Maria Teresa Adellová, ktorá spravuje spoločenstvo 27 obcí Taule de Senia vo Valencii, Katalánsku a Aragónsku, ktoré sa rozhodli toto dedičstvo zachrániť. Vytrhnuté stromy boli predávané ako dekorácia.

Odvtedy obchod s olivovníkmi prudko klesol, pretože si ľudia uvedomili, že ide o národný poklad, uvádza César Javier Palacios, hovorca nadácie na ochranu životného prostredia Félixa Rodrígueza de la Fuente. Zahraničné záhradkárstva však na internete stále ponúkajú „majestátne tisícročné“ olivovníky. To je aj prípad podniku Todd 's Botanics v Británii, ktorý ponúka španielske stromy za 3500 libier. Napríklad francúzsky vinársky magnát Bernard Magrez si vysadil vo svojich vinohradoch desiatku stromov starých 1015 až 1860 rokov, ktoré získal v roku 2011 pri doteraz najväčšej dražbe tisícročných olivovníkov.

Zo 44 exemplárov predávaných v tejto dražbe boli niektoré priklepnuté za viac ako 60-tisíc eur. Tie, ktoré neskončili u Bernarda Magreza, obohatili jednu „obrovskú zbierku“ na Blízkom východe. Aby spoločenstvo Taule de Senia najstaršie stromy ochránilo, spočítalo ich. Je ich celkom 4900. Ide o najväčšiu koncentráciu tisícročných olivovníkov na svete. Od roku 2006 zakázala Valencia vytrhávať stromy s obvodom väčším ako šesť metrov.

Taule de Senia podporuje aj produkciu oleja z tisícročných olivovníkov pri rešpektovaní pravidiel kvality, ktoré zaisťujú olejom arómu a jemnosť. Liter tohto oleja sa predáva asi za 18 eur, v Barcelone za 40 eur a v Číne až za 90 eur. Peset v súčasnosti rokuje s čínskymi podnikateľmi, ktorí sú ochotní objednať si tisíc fliaš s objemom 100 mililitrov na kozmetické účely.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #životné prostredie #ochrana prírody #olivovník