Posledných päť percent zloženia jadra Zeme je známych

Už dlho sa vie, že jadro Zeme je tvorené prevažne železom a vďaka tomu má naša planéta magnetické pole.

09.02.2017 16:00
debata (11)

Železo tvorí asi 85 percent jadra, desať percent je z niklu. Zvyšných päť percent však ostávalo trochu tajomstvom. Japonský tím vedcov však podľa všetkého s definitívnou platnosťou potvrdil, že daných päť percent jadra Zeme tvorí kremík, uviedli na konferencii Americkej geofyzikálnej únie.

Zloženie vnútra Zeme. Foto: SHUTTERSTOCK
zem, zemské jadro, jadro, zloženie, vesmír, planéta, vnútro, vnútro zeme Zloženie vnútra Zeme.

Zemské jadro leží približne tritisíc kilometrov pod povrchom a jeho priemer sa odhaduje na 1200 kilometrov. Keďže je tak hlboko, je nemožné sa k nemu dostať a priamo ho skúmať. Na porovnanie, aj najhlbšie bane siahajú len štyri kilometre pod povrch.

O kremíku ako o zvyšnom prvku v jadre Zeme sa uvažovalo už dlhšie. Vedci vedeli, že to musí byť nejaký ľahší prvok a o kremíku sa uvažovalo aj pre jeho schopnosť viazať sa na kovy. Japonskí vedci sa preto rozhodli vyrobiť miniatúrny model Zeme v laboratóriu – spolu so zemskou kôrou, s plášťom a jadrom. Vyrobili preto zliatinu železa a niklu a pridali k nej kremík. Potom jadro vystavili enormnému tlaku a teplote okolo 6-tisíc stupňov Celzia, teda podmienkam, aké panujú v skutočnom jadre našej planéty.

Pri týchto podmienkach z modelu získali seizmické dáta, ktoré boli rovnaké, aké vytvárajú seizmické vlny pôvodom z blízkosti centra Zeme. To bol dostatočný dôkaz, že zmes 85 percent železa, 10 percent niklu a 5 percent kremíka je správna.

„Sú to zložité experimenty, no otvárajú nám okno do vnútra Zeme tesne po tom, čo sa jadro sformovalo a oddelilo od skalnatých častí. Ale možno ešte nepoznáme celú pravdu. Podľa niektorých vedcov sa v jadre musí nachádzať aj kyslík,“ povedal Simon Redfern z Cambridgeskej univerzity pre BBC.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Zem #jadro #zemské jadro #magnetické pole