Vedci objavili nový kontinent Zealandia

Vedci tvrdia, že okolo Nového Zélandu je nový, zaplavený a zatiaľ neuznaný obsah, ktorý bol dosiaľ skrytý. Ide o oblasť nazvanú Zealandia, ktorá podľa vedcov spĺňa všetky kritériá definície kontinentu.

17.02.2017 12:39
debata (1)

Nový kontinent má 5 miliónov km² a 94 percent jeho plochy je pod morskou hladinou, uvádza britský denník The Independent. Skladá sa z troch hlavných pevninských plôch: severného a južného ostrova Nového Zélandu a Novej Kaledónie.

Hľadanie informácii o kontinente bolo podľa vedcov veľmi zložité, pretože jeho drvivá väčšina leží pod morskou hladinou, teda je neviditeľná. Vedci zhromažďovali dáta viac ako 20 rokov.

Pre britský denník výskumníci povedali: „Vedecká hodnota klasifikácie Zealandie ako kontinentu znamená viac ako pridanie jedného mena na zoznam kontinentov. Skutočnosť, že kontinent môže byť tak zaplavený a zároveň nefragmentovaný je užitočná pri skúmaní súdržnosti a rozkladu kontinentálnej kôry. Našim cieľom je, aby sa Zealandia objavila na mapách sveta, v školách, jednoducho všade.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nový Zéland #Zealandia #kontinent