Jed morského ulitníka by mohol liečiť chronickú bolesť

Jed morského ulitníka druhu Conus regius obsahuje látku, ktorá by sa dala využiť pri liečbe chronickej bolesti ako aj jej prevencii.

21.02.2017 11:04
debata (4)

Zistil to medzinárodný tím vedcov na čele s J. Michaelom McIntoshom z University of Utah.

Homôlka Conus regius žije v Karibskom mori a svoj jed využíva na paralyzovanie a usmrtenie koristi. McIntosh s kolegami však zistili, že súčasťou jedu je aj látka Rg1A, ktorá má dlhotrvajúci účinok pri zmierňovaní bolesti. Táto látka navyše pôsobí iným spôsobom ako v súčasnosti používané opioidy, medzi ktoré patrí napríklad morfium. Opioidy sú návykové a majú tiež množstvo vedľajších účinkov.

Vedci preto dúfajú, že Rg1A by mohla znížiť ich používanie. Látku už odskúšali na potkanoch, ktorým podávali liek na chemoterapiu. Ten spôsoboval, že boli veľmi citlivé na chlad a dotyk, následkom čoho mali bolesti. Zvieratá, ktorým okrem toho podali aj Rg1A, však bolesti nemali. Účinok tejto látky navyše pretrvával aj 72 hodín po podaní.

„Tieto výsledky sú najzaujímavejšie z hľadiska prevencie. Keď totiž už človek začne mať chronické bolesti, tak je liečba náročná. Táto látka však v prvom rade ponúka možnosť prevencie chronickej bolesti a tiež nový typ liečby pre pacientov, ktorí už nemajú iné možnosti,“ uviedol McIntosh, ktorého tím publikoval výsledky výskumu v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #jed #vedci #liek