Invázia nepôvodných druhov

Svetový rast invázie nepôvodných druhov živočíchov a rastlín je najintenzívnejší v histórii.

22.02.2017 14:00
debata
Boľševník obrovský pochádza z centrálnej Ázie.... Foto: SHUTTERSTOCK
Boľševník obrovský Boľševník obrovský pochádza z centrálnej Ázie. V súčasnosti je to v Európe a Severnej Amerike významný invázny druh. Na Slovensku a v mnohých ďalších krajinách severnej pologule je vedený ako obzvlášť nebezpečný druh, ktorý je schopný ničiť pôvodné ekosystémy.

Viac ako tretina druhov bola zavlečená medzi rokmi 1970 a 2014, ukázal výskum medzinárodného tímu vedcov. Štúdia vyšla v prestížnom časopise Nature Communications, informoval o nej jeden z českých autorov štúdie Petr Pyšek.

Vedci vytvorili a analyzovali databázu vyše 45-tisíc záznamov o 16-tisíc druhoch s údajom, kedy boli nepôvodné druhy zaznamenané na určitom území. Podľa výskumu 37 percent všetkých druhov bolo zavlečených v posledných 40 rokoch. V roku, keď bola intenzita najvyššia, bolo takto zavlečených 545 nových druhov, teda 1,5 druhu za deň. „Treba si navyše uvedomiť, že ide o konzervatívny odhad, pretože pre väčšinu druhov a regiónov presné dáta introdukcií nepoznáme. Skutočné čísla sú tak celkom iste ešte oveľa vyššie,“ podotkol Pyšek.

Pre zrýchľovanie zavádzania všetkých nových organizmov je fauna a flóra na celom svete stále podobnejšia. Obzvlášť negatívnym dôsledkom tohto trendu je to, že niektoré druhy vymierajú v dôsledku invázie iných. Vplyv na inváziu majú aj ľudia. „Je viditeľný zreteľný nárast počtu rastlín zavedených v 19. storočí, zjavne v dôsledku zvýšeného záujmu o záhradníctvo. Pri skupinách ako riasy, mäkkýše či hmyz začali počty prudko rásť po roku 1950. Preto sa domnievame, že je to dané rastúcou globalizáciou obchodu,“ dodal Pyšek.

Traja českí vedci zapojení do štúdie sú odborníci z Botanického ústavu Akadémie vied ČR a Prírodovedeckej fakulty Karlovej univerzity v Prahe.

Vykonávacie nariadenie Európskej únie uviedlo v auguste do platnosti zoznam zakázaných inváznych druhov. Ide o 23 druhov živočíchov a 14 druhov rastlín, ktoré svojím neriadeným šírením v prírode ohrozujú európsku biodiverzitu, hospodárstvo i zdravie človeka. Na stredoeurópskom území ide napríklad o severoamerické druhy rakov prenášajúcich račí mor, veveričku líščiu či mývala severného. Tieto druhy sa však nemajú hromadne likvidovať, iba postupne vo voľnej prírode obmedzovať.

Naopak, napríklad boľševník obrovský na európsky zoznam zaradený nie je, aj keď je agresívnou invazívnou rastlinou. O jeho možnom zaradení na zoznam sa však ešte povedie diskusia. České ministerstvo životného prostredia uviedlo, že novelu zákona reagujúcu na európsku legislatívu však do októbrových volieb nepredloží.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #živočíšne druhy