Ruská loď dopravila na ISS nový skafander i klobásky

Na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) pristála ruská nákladná loď Progress MS-05. Loď sa po 48-hodinovom lete úspešne automaticky pripojila k ISS, uviedol spravodajca agentúry Interfax zo strediska riadenia letov v Koroľove pri Moskve.

27.02.2017 15:00
iss, raketa, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Išlo o prvé pristátie ruskej lode od 1. decembra, keď sa loď tohto typu zrútila krátko po štarte z kozmodrómu Bajkonur, ktorý má Rusko prenajatý od Kazachstanu. K poruche došlo podľa vesmírnej agentúry Roskosmos na motore tretieho stupňa nosnej rakety Sojuz-U.

Na ISS loď Progress dopravila približne 2,5 tony nákladu vrátane vzduchu, paliva, vody, zariadení na vedecké experimenty, kontajnery s jedlom vrátane 50 porcií ovsenej kaše a 16 klobások či nový typ skafandra Orlan pre výstupy do otvoreného kozmu. Už skôr Interfax uviedol, že súčasťou zásielky je aj kolekcia ruských špionážnych filmov, ktoré kozmonautom darovala ruská rozviedka.

V šesťčlennej posádke ISS sú aj americkí astronauti Shane Kimbrough a Peggy Whitsonová, ako aj Francúz Thomas Pesquet a Rusi Sergej Ryžikov, Andrej Borisenkov a Oleg Novickij.

Ryžikov a Novickij podľa agentúry TASS kontrovali pripojenie nákladnej lode a boli pripravení v prípade potreby prevziať ručné riadenie. Po kontrole hermetickosti spojenia a vyrovnania tlaku začali s vykládkou nákladu.

Aktuálny let bol posledný pre nosnú raketu Sojuz-U, ktorá sa používala od roku 1973. Nahradí ju nová modernizovaná verzia Sojuz 2.1a.

Ruský kozmický priemysel postihla decembrová nehoda práve v čase, keď v dôsledku predchádzajúcich nezdarov dokončuje zásadnú reorganizáciu. Prostriedky na kozmický výskum boli vzhľadom na finančnú a hospodársku krízu Ruska obmedzené.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #ISS #nákladná loď #Medzinárodná vesmírná stanica