V Británii chcú znížiť počet veveričiek sterilizáciou

Britská vláda pripravuje v snahe ochrániť domáce veveričky pred nepôvodnými veveričkami rozsiahly program, ktorého súčasťou bude sterilizácia samičiek invazívneho druhu malých hlodavcov. Mimovládne organizácie sa medzitým chystajú vytvoriť "armádu", v ktorej by malo v prospech veveričiek pôsobiť až 5-tisíc dobrovoľníkov.

01.03.2017 16:00
veverička, veverica, hlodavec, kŕmenie, kŕmidlo Foto: ,
Ak sa ukáže sterilizačný program účinný, chcú ho úrady vyskúšať aj pri znižovaní populácie diviakov a jazvecov.
debata

Cieľom programu britského ministerstva životného prostredia je znížiť populáciu veverice sivej, ktorá sa na Britské ostrovy dostala v roku 1876 zo Severnej Ameriky. Ich počet má klesnúť až o 90 percent, zo súčasných 3,5 milióna na 300-tisíc, a to počas nasledujúcich piatich rokov.

Docieliť to vláda chce okrem iného pomocou liekov, ktoré by nepôvodné veveričky urobili až na niekoľko rokov neplodnými. Po testovacej fáze sa pre túto metódu úrady rozhodli okrem iného preto, že je to menej agresívne než odstrel či trávenie jedmi.

Program sterilizácie podľa niektorých britských médií podporil aj veľký milovník prírody princ Charles. Agentúra AFP s odvolaním sa na jeho hovorcu uviedla, že princ z Walesu sa síce usiluje o ochranu veveričiek, do vládneho výskumu kontroly plodnosti veveričiek sivých sa však nijako nezapojil.

Ak sa ukáže sterilizačný program účinný, chcú ho úrady vyskúšať aj pri znižovaní populácie diviakov a jazvecov.

Nezávisle od vládnych snáh spustila vlastný program na záchranu domáceho druhu veveričiek aj skupina ekologických organizácií, ktorá chce monitorovať miesta výskytu pôvodných hlodavcov a vzdelávať verejnosť.

Veverica sivá, ktorá sa prirodzene vyskytuje vo východnej časti Severnej Ameriky, sa do Británie dostala na konci 19. storočia a v posledných rokoch začala vytláčať domáce veveričky. Väčšia severoamerická veverička potrebuje menej životného priestoru a je takisto odolná proti takzvaným veveričím kiahňam. Podľa odhadov v súčasnosti v Británii žije už len 140-tisíc kusov pôvodnej veveričky, dve tretiny z nich v Škótsku. Ak sa nič nezmení, odhadujú odborníci, že tento druh vyhynie počas nasledujúcich 35 rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #veverička #sterilizácie