Smiech je nákazlivý aj pre papagáje

Smiech a dobrá nálada vedia byť nákazlivé podobne ako zívanie. Prenášanie pozitívnych emócií však nie je výhradná výsada človeka. Podobne nákazlivú hravosť vedci zaznamenali už aj u šimpanzov a potkanov.

21.03.2017 11:11
nestor kea, papagáj Foto:
Papagáj nestor kea patrí k veľmi zvedavým a hravým druhom.
debata

Rakúskym vedcom sa však podarilo nájsť ďalšieho takého tvora a tentoraz nejde o cicavca. Je ním novozélandský papagáj nestor kea. Ide o veľmi hravý druh papagája, ktorý dokáže vydávať zvuk „veselej nálady a hravosti“. Keď ďalšie nestory kea počujú tento zvuk, tak to u nich vyvoláva chuť do hry.

„Použili sme nahrávku tohto zvukového prejavu a videli, že povzbudzuje ostatné papagáje k hre,“ uviedol Raoul Schwing z Messerliho výskumného ústavu vo Viedni. „Skutočnosť, že aspoň niektoré nestory kea sa začali spontánne baviť bez toho, aby videli hrať sa ostatných jedincov, naznačuje, že ide o hlasový prejav podobný ľudskému smiechu. Má emotívny efekt na ostatné papagáje a podporuje v nich hravú náladu,“ dodal.

Schwing s kolegami sa začal zaujímať o toto konkrétne volanie nestora kea po tom, čo analyzoval celý jeho vokálny repertoár. Výskumníkom bolo jasné, že práve toto volanie súvisí s hravou náladou vtákov. Preto boli zvedaví, ako budú divo žijúce nestory reagovať na nahrávku. Okrem „volania do hry“ im pre kontrolu púšťali aj iné hlasové prejavy nestorov, ako aj hlas ďalšieho novozélandského vtáka mucholovky bieločelej.

Potvrdilo sa, čo očakávali. Zvuk „smiechu“ ich akoby viac nútil pripojiť sa k hraniu či už počas letu, alebo na zemi.

„Keď počuli volanie do hry, mnoho papagájov sa nepripojilo k tým, čo sa už spolu hrali, ale začali sa hrať spolu medzi sebou. Niektoré sa začali zabávať s rôznymi predmetmi alebo zvolili vzdušnú akrobaciu,“ hovorí rakúsky ornitológ. „Toto správanie naznačuje, že daný zvukový prejav nie je pozvánkou pripojiť sa k hre, ale funguje skôr ako nejaká nákazlivá pozitívna nálada.“ Podľa Schwinga ak sa dokážu zvieratá smiať, tak zrejme nie sme ich až takí vzdialení príbuzní.

Nestor kea (Nestor notabilis) je veľký papagáj obývajúci lesnaté horské oblasti Južného ostrova Nového Zélandu. Dorastá priemerne do 48 cm a jeho hmotnosť sa pohybuje okolo 1 kg. Je takmer celý olivovozelený. Nestor kea bol predtým vo veľkom terčom farmárov, pretože sa niekedy stane, že zabije ovcu. Väčšinou ovca neumrie bezprostredne po útoku, pretože cieľom papagájov nie je ovcu zabiť – vyžierajú najčastejšie tuk v okolí obličiek a ovce umierajú na následky infekcie. V súčasnosti je nestor kea prísne chránený.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #papagáj #smiech #nestor kea