Indické rieky Ganga a Jamuna získali rovnaké práva ako ľudia

Indický súd priznal posvätným riekam Ganga a Jamuna rovnaké práva, aké majú ľudia. Pokiaľ bude niekto tieto rieky znečisťovať či inak poškodzovať, bude môcť byť súdený tak, ako keby spôsobil ujmu človeku.

21.03.2017 14:34
WATER-DAY/ Foto: ,
Indické rieky, vrátane Sabarmati (na obrázku), sú podľa aktivistov čoraz viac a viac znečisťovanejšie.
debata (1)

Minulý týždeň získala právny štatút živej osoby novozélandská rieka Whanganui, ktorú uctieva pôvodné maorské obyvateľstvo.

Súd v indickom štáte Uttarákhand, ktorý o udelení ľudských práv tokom Ganga a Jamuna rozhodol v pondelok, si za príklad zobral práve novozélandskú ri­eku.

Súd uviedol, že rieky Ganga a Jamuna a ich prítoky „sú vyhlásené za právnické osoby so všetkými zodpovedajúcimi právami, povinnosťami a zodpovednosťou“.

Obe rieky, ktoré považuje za posvätné takmer miliarda Indov, dostali na základe súdneho verdiktu troch opatrovníkov zodpovedných za ich ochranu a ochranu ich prítokov.

Prípad sa dostal na súd po sťažnostiach niektorých indických predstaviteľov, podľa ktorých vláda štátu Uttarákhand a susedného štátu Uttarpradéš nespolupracuje s federálnou vládou pri zriaďovaní orgánu, ktorý bude poverený dohľadom nad ochranou rieky Ganga.

Ekologickí aktivisti upozorňujú na to, že mnoho riek po celej Indii je čím ďalej viac znečistených. Napriek zákonom na ochranu životného prostredia do riek voľne prúdi odpadová voda z tovární, mestské splašky či pesticídy z polí.

Jamuna je prítok Gangy a po chemickej úprave je zdrojom pitnej vody pre 19 miliónov obyvateľov indickej metropoly Dillí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #India #ľudské práva #životné prostredie #rieka #Ganga #Jamuna