Našli najväčšiu stopu dinosaura

Ešte v minulom roku sa v Mongolsku podarilo nájsť zachovanú stopu dinosaura s dĺžkou 106 centimetrov. Hovorilo sa vtedy o "obrovi Jurského parku."

29.03.2017 15:00
dinostopa Foto:
Domorodý obyvateľ leží pri stope dinosaura dlhej 1,7 metra.
debata

Ako teda musel vyzerať tvor, ktorý na pobreží Austrálie za sebou nechal stopu dlhú 170 centimetrov. Podľa paleontológov muselo takéto zviera mať bedrový kĺb bo výške 5,3 až 5,5 metra. Išlo teda o ozajstného titana praveku.

V chránenej oblasti, ktorú pôvodní austrálski obyvatelia nazývajú Walmadany, sa vedcom podarilo nájsť stopy až po 21 rôznych druhoch dinosaurov. Daná lokalita teda musela v druhohorách slúžiť ako koridor pri migrácii. Dnes je to austrálsky polostrov, na ktorom sa mal pôvodne ťažiť plyn. Objavenie dinosaurích stôp však plány ťažiarov zastavilo. Teraz je lokalita zaradená do zoznamu austrálskeho národného dedičstva. „Je to magické miesto. Austrálsky Jurský park umiestnený v nádhernej prírodnej scenérii,“ uviedol Steve Salisbury z Queenslandskej univerzity, ktorý je hlavným autorom štúdie publikovanej v ročenke Memoir of the Society of Vertebrate Paleontology.

Tím paleontológov Queenslandskej univerzity a z Univerzity Jamesa Cooka skúmal 25 kilometrov dlhý pobrežný pás mysu v severozápadnej Austrálii, ktorý je prístupný len počas odlivu. Salisbury vyhlásil, že ide o najpestrejší súbor dinosaurích stôp na celej planéte. „Nemá vo svete obdobu,“ povedal. „Ide o veľmi dôležité náleziská, je to stopa nevtáčích dinosaurov na západe kontinentu a jediný zdroj toho, čo vieme o dinosaurej faune v prvej polovici spodnej kriedy, teda pred zhruba 146 až 73 miliónmi rokov,“ doplnil.

Vedci venovali výskumu v rozmedzí rokov 2011 až 2016 viac ako 400 hodín. Identifikovali 21 typov odtlačkov zastupujúcich štyri hlavné skupiny dinosaurov. „Našli sme päť typov stôp dravých dinosaurov, najmenej šesť typov odtlačkov bylinožravých sauropodov s dlhým krkom, štyri typy stop bylinožravých dvojnohých ornitopodov a šesť typov stôp takzvaných obrnených dinosaurov,“ spresnil austrálsky paleontológ. Sú medzi nimi aj jediné známe stopy stegosaura v regióne Austrálie a Oceánie.

Stopám hrozila skaza, pretože oblasť si v roku 2008 vyhliadla Západoaustrálska vláda ako miesto vhodné na spracovanie plynu. Len čo sa to dozvedeli domorodí správcovia lokality, spojili sa s paleontológmi, aby stopy – domorodej komunite známe už po tisíce rokov – preskúmali. Dinosaurie stopy figurujú aj v domorodom „piesňovom cykle“, vďaka ktorému sa z generácie na generáciu odovzdávajú príbehy, rituály, pravidlá a zákony. V roku 2011 bolo miesto vyhlásené za národné dedičstv a od obrieho projektu spracovania plynu na tejto lokalite sa upustilo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dinosaurus #stopy