Divoká levica šokovala znalcov, dojčí leoparda

Pre znalcov života levov ide o ohromujúcu novinku. To, že samica šeliem dojčí mláďa iného druhu, bolo zatiaľ doložené len pri zvieratách žijúcich v zajatí.

24.07.2017 18:00
debata (3)

Šéfovi organizácie zaoberajúcej sa ochranou mačkovitých šeliem Panthera Lukeovi Hunterovi dorazil tento týždeň e-mail od partnerov v Tanzánii. Keď otvoril jeho prílohu, neveril svojim očiam – zachytávala pokojne ležiacu levicu dojčiacu leopardie mláďa. Nič podobné ešte zachytené nebolo a Hunter, ktorého citoval denník The Washington Post, sa priznal, že mu pri pozretí fotky „spadla sánka“.

Pokojne ležiaca levica dojčiaca leopardie mláďa. Foto: PANTHERA.ORG
levica, lev, leopard, dojcenie Pokojne ležiaca levica dojčiaca leopardie mláďa.

Pre znalcov života levov, ku ktorým Hunter patrí, ide o ohromujúcu novinku. To, že samica šeliem dojčí mláďa iného druhu, bolo zatiaľ doložené len pri zvieratách žijúcich v zajatí. Z voľnej prírody sú známe iba mimoriadne vzácne prípady, keď samice leoparda alebo pumy prijali za svoje osirelé mláďa, ale vlastného druhu.

Hunter tvrdí, že zatiaľ nebol v prírode videný a v literatúre nie je zdokumentovaný prípad šelmy, ktorá na dojčenie prijala mláďa iného druhu. „Ide o niečo nevídané, o jav, ktorý sa dá uvidieť raz za život,“ povedal.

Skupina KopeLion s podporou organizácie Panthera sa tam snaží urovnávať spory medzi levmi a miestnymi poľnohospodármi, ktorých domáce zvieratá sa niekedy ocitnú na „jedálničku“ levov. KopeLion tamojšie levy monitoruje, čo vysvetľuje, prečo má na snímke zachytená levica na krku obojok s GPS. Jej meno je Nosikitok a je o nej známe, že koncom júna porodila tri vlastné mláďatá.

„Je zaplavená materskými hormónmi a inštinktom, ktorý jej velí starať sa o svoje mláďatá. Niečo podobné by sa nestalo, keby nedojčila aj svoje levíčatá,“ povedal Hunter. V normálnom prípade by levica mláďa iného druhu jednoducho zabila, pretože v divočine je mláďa, akokoľvek roztomilé, príležitosťou získať potravu.

Samotný prebytok hormónov však podľa Huntera na vysvetlenie vzácnej snímky nestačí. Nie je jasné, kam sa podela vlastná matka leopardieho mláďaťa a či je nažive. Tiež nie je známe, či boli Nosikitočine mláďatá v čase dojčenia leoparda v bezpečí, alebo o ne levica prišla.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #lev #levica #mačkovitá šelma #leopard #šelmy #mačkovité šelmy