VIDEO: Izbové rastliny nie sú zázračnými čističkami vzduchu

Izbové rastliny sú v bytoch a kanceláriách nielen na ozdobu, ale sú dôležité aj pre zdravé ovzdušie.

19.01.2020 08:31
Rastliny Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

O pravdivosti tohto tvrdenia je presvedčené množstvo ľudí. Podľa aktuálnej štúdie amerických vedcov majú ale dracény, zelence a svokrine jazyky na čistení vzduchu v miestnostiach oveľa menší vplyv, než sa doteraz myslelo. Ďaleko účinnejšie je podľa výskumníkov z univerzity vo Filadelfii pravidelné vetranie.

„Rastliny sú skvelé, ale nečistia vzduch v miestnostiach dostatočne rýchlo na to, aby to malo na kvalitu ovzdušia vo vašich domovoch či kanceláriách vplyv,“ uviedol Michael Waring z Drexelovej univerzity vo Filadelfii. So svojím kolegom Bryanom Cummingsom preskúmal desiatky štúdií, ktoré sa vplyvom rastlín na čistení vzduchu v posledných tridsiatich rokoch zaoberali, a zistil, že vetranie – či už prirodzené alebo pomocou vetracích systémov – znižuje obsah prchavých organických látok vo vzduchu v miestnostiach oveľa rýchlejšie, než to dokážu izbové rastliny.

Text linky

Podľa odborníkov z mníchovského Helmholtzovho centra, ktorých oslovila agentúra DPA, nie je výsledok americkej štúdie až taký prekvapivý. Podobný výskum oxidu dusnatého totiž ukázal, že rastliny tento plyn dokážu síce vstrebávať, ale nie v tak veľkej miere, ako by si mnohí ľudia priali.

Podľa Waringa a Cummingsa sa mýtus o izbových rastlinách ako čističkách vzduchu v miestnostiach zrodil zrejme kvôli slávnemu pokusu americkej vesmírnej agentúry NASA. Tá skúšala v roku 1989 využiť rastliny na čistenie vzduchu v kozmických lodiach a následne oznámila, že skutočne odstraňujú zo vzduchu karcinogénne chemikálie. Podľa Waringa ale nedostatok tejto štúdie spočíva v tom, že sa vykonávala v laboratórnom prostredí, ktoré má so skutočným bytom či kanceláriou pramálo spoločného.

„Typické pre tieto štúdie je, že izbovú rastlinu dali do uzatvorenej komory – často s objemom iba jedného kubického metra či dokonca menším -, do ktorej vpustili jedinú prchavú organickú látku,“ uviedli vedci z Filadelfie. Rozpad týchto častíc sa potom podľa nich v laboratóriách pozoroval niekoľko hodín aj dní. Waring a Cummings naproti tomu overovali na základe desiatok štúdií účinnosť rastlín ako čističiek vzduchu v desiatkach minút. Zistili pritom, že vetranie je oveľa účinnejšie.

Podľa výpočtu vedcov z Drexelovej univerzity by bolo treba na meter štvorcový úžitkovej plochy desať až tisíc rastlín, aby mohli konkurovať klimatizačnému systému alebo aj len niekoľkým otvoreným oknám.

Napriek svojej štúdii vedci izbové rastliny nezavrhujú. Podľa nich totiž prispievajú k tomu, že sa ľudia v miestnostiach lepšie cítia, čo sa môže prejaviť aj na produktivite práce. Vďaka fotosyntéze navyše rastliny uvoľňujú do prostredia kyslík a odoberajú oxid uhličitý, čo už sa na kvalite vzduchu v miestnostiach prejaví. „Navyše sú udržateľné, obnoviteľné a v porovnaní s modernými filtračnými technológiami vyžadujú menšiu ‚údržbu‘,“ poznamenali vedci v článku zverejnenom v časopise Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology.

debata chyba
Viac na túto tému: #byty #veda #výskum #ovzdušie #kveti #kancelárie