Spinosaurus mal namiesto chvosta veľkú plutvu

Po štyroch rokoch vykopávok v marockej púšti objavil a rekonštruoval tím paleontológov chvost obávaného dinosaura, ktorý bol v skutočnosti plutva. Nález potvrdil, že spinosaurus bol výborný plavec.

03.06.2020 07:37
up-shutterstock 701092066 Foto:
Objav chvostovej plutvy u veľkého suchozemského dinosaura, ktorý chodil po dvoch nohách, je prvým dôkazom toho, že v určitom období svojej histórie prenikli dinosaury do vodného prostredia.
debata (4)

Skutočnosť často dokáže prekonať fantáziu. Dokonca aj Drogona, Viseriona a Rhaegala, drakov z Hry o tróny. Spinosaurus mohol svoju korisť prenasledovať dlho, rýchlo a aj proti prúdu. A to preto, že najväčší známy mäsožravý dinosaurus, ktorého vedci označili za spolovice vodné stvorenie, nemal obyčajný chvost ako suchozemské dinosaury, ale jednu obrovskú a silnú plutvu.

Tento „drak“ žil v období kriedy, pred 100 až 66 miliónmi rokov, keď ešte neboli úplne oddelené kontinenty Európy a Afriky a krajina bola plná obrovských zvierat. Tak trochu plaz, tak trochu obojživelník.

Mal predĺženú, úzku hlavu podobajúcu sa hlave novodobého krokodíla, „nos“ dlhý jeden meter a nosné dierky umiestnené vzadu, akoby prispôsobené vode, veľmi citlivý trojklaný nerv (akoby sonar pripomínajúci ten, ktorý umožňuje vorvaňom zistiť vo vode na diaľku korisť) a obrovské kužeľovité zuby s akýmsi smrtiacim mechanizmom, skutočnú pascu, z ktorej ani klzká korisť typu ryby nemohla uniknúť. Okrem toho mal chrbát ako chameleón a nohy ako mäsožravec.

Nález vyvolal rozruch

Nález prvých kostí z roku 2008, ktoré objavil jeden beduín, vyvolal v roku 2014 po zverejnení článku v časopise Science rozruch. V rokoch 2015 až 2019 prebiehali vykopávky v oblasti Kem Kem v juhovýchodnom Maroku, pri ktorých boli nájdené aj pozostatky chvostových kostí. Zrekonštruovaný spinosaurus je unikátnym evolučným javom, ktorý nemá v živočíšnej ríši obdobu.

„V histórii dinosaurov nebol nikdy nájdený podobný živočích s takým chvostom,“ uviedli vedci. Objav chvostovej plutvy u veľkého suchozemského dinosaura, ktorý chodil po dvoch nohách, je prvým dôkazom toho, že v určitom období svojej histórie prenikli dinosaury do vodného prostredia, konštatoval šéf talianskeho tímu paleontológov Cristiano Dal Sasso.

Pred 100 miliónmi rokov bola Sahara kvitnúca krajina s riekami veľkými ako Níl, ktoré ústili do Stredozemného mora. V týchto vodách lovil spinosaurus svoju korisť, ryby veľké ako automobil. „Nikto nečakal, že by chvost mohol mať takú podobu. Teraz je potrebné prepísať knihy o dinosauroch. Je koniec falošnej istoty, že všetky dinosaury, ktoré nemali plutvy, boli nútené obývať len pevnú zem,“ hovorí Dal Sasso.

Drak sa hýbal aj po suchej zemi

Nájdené kosti umožnili vytvoriť štruktúru dlhú takmer päť metrov. Na chvoste boli mohutné svaly, ktoré spolu s flexibilnými kĺbmi umožňovali dinosaurovi hýbať ním do strán s veľkou silou, ako to robia niektoré obojživelníky a plazy, ktoré žijú vo vode.

Ďalší výskum odhalil, ako sa „drak“ hýbal na suchej zemi. Digitálna rekonštrukcia umožnila vypočítať váhu dinosaura, ktorá prekračovala tri a pol tony. Bol dlhý desať metrov a je pravdepodobné, že s takou hmotnosťou ťažko chodil po dvoch nohách. Preto sa vedci domnievajú, že sa skôr pohyboval v riekach.

Spinosaurus bol najdlhší dinosaurus, jeden z najväčších uspôsobený životu vo vode. Vedci sa domnievajú, že bol zrejme väčší ako tyranosaurus.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dinosaurus #Maroko #vykopávky