Vedci našli najstaršiu spermiu na svete

Medzinárodný tím vedcov objavil v Barme najstaršiu spermiu na svete. Informovala o tom agentúra AFP.

19.09.2020 07:16
riesenspermien 535 web Foto:
debata (7)

Vedci spermiu našli v organizme oplodnenej samice lastúrničky, ktorá zhruba pred 100 miliónmi rokov uviazla v jantári. Zaujímavosťou je aj rozmer spermie, ktorá meria 4,6-krát viac než organizmus samca lastúrničky. Ten dorastá maximálne do niekoľkých milimetrov.

„To je ako 7,3 metra v prípade muža vysokého 1,7 metra,“ uvádza Renate Matzkeová-Karaszová z Univerzity v Mníchove. Táto nemecká biologička stála aj pri objave 17 miliónov rokov starej spermie, ktorá bola doteraz považovaná za najstarší exemplár tejto bunky na svete.

Objav potvrdzuje závery medzinárodného výskumu z roku 2009, ktorého sa zúčastnila aj česká bádateľka Radka Symonová z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Karlovej. Vedci vtedy preukázali existenciu takzvanej obrej spermie na štúdii reprodukčných orgánov 100 miliónov rokov starých fosílií lastúrnatiek z Brazílie. Dochovanú spermiu ale vtedy nenašli.

Obrie spermie predstavujú pre organizmy, ktoré ich produkujú, veľkú energetickú záťaž a vyskytujú sa iba u niekoľkých živočíšnych druhov. Podobnú reprodukčnú stratégiu ako lastúrničky majú napríklad octomilky. Iné živočíšne druhy, vrátane človeka, majú vyvinutú odlišnú reprodukčnú stratégiu, ktorá spočíva v produkcii veľkého množstva miniatúrnych spermií.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #objav #vedci #spermia #lastúrnik