Topenie ľadovcov v Alpách odhaľuje tisícky rokov staré poklady

Malá skupina zdoláva alpský ľadovec a nakoniec nachádza to, čo hľadala: krištáľ. Scéna sa odohráva pred asi 9500 rokmi a muži zo strednej doby kamennej (mezolitu) využívajú túto odrodu kremeňa na výrobu svojich nástrojov.

28.10.2020 07:27
debata

To si aspoň myslia archeológovia, ktorí pátrali v tejto extrémnej lokalite vďaka topeniu alpských ľadovcov, ktoré odhalilo artefakty skryté pod vrstvou ľadu. Tá ich chránila pred zubom času niekedy takmer 10000 rokov, píše agentúra AFP.

Vedci sa síce netešia z ničivých dopadov otepľovania klímy, ale priznávajú, že vytvorilo príležitosť, ako doplniť naše znalosti o živote v horách pred niekoľkými tisícročiami.

„Nachádzame úžasné veci, ktoré nám umožňujú poodhaliť to, čo bolo predtým skryté,“ vysvetľuje Marcel Cornelissen, ktorý priviedol expedíciu do mezolitickej lokality v nadmorskej výške 2800 metrov, neďaleko ľadovca Brunifirm vo švajčiarskom kantóne Uri.

Až do 90. rokov minulého storočia sa súdilo, že sa prehistorickí ľudia do vysokých hôr takmer neodvažovali. Všetci si pamätáme Ötziho, dokonale zachované telo lovca staré 5300 rokov, ktoré bolo objavené v roku 1991 v rakúskych Alpách. Predpokladalo sa, že ide o výnimku. Avšak často nečakané objavy ukázali, že Alpy boli často navštevované už pred tisíc rokmi.

„Teraz vieme, že ľudia šplhali do hôr až do výšky 3000 metrov nad morom, aby tu hľadali krištáľ a ďalšie suroviny,“ uvádza archeológ z kantónu Uri Christian Auf der Maur.

Tulec vyrobený z kôry brezy okolo roku 3000 pred Kristom bol nájdený v priesmyku Schnidejoch v Bernských Alpách, vo výške cez 2700 metrov. Kožené nohavice a topánky patriace tomu istému lovcovi boli neskôr objavené spolu so stovkami ďalších predmetov, z ktorých niektoré boli staré 6500 rokov.

„Je to úžasné, pretože nachádzame veci, aké obvykle pri vykopávkach nenájdeme, pretože ich ľad uchoval,“ hovorí archeologička Regula Gublerová.

Zmeny klímy sú pre takéto nálezy požehnaním, ale akonáhle sú tieto predmety vystavené živlom, veľmi rýchlo sa rozpadajú.

„Zmenšovanie ľadovcov a topenie ľadových polí už príliš pokročilo. Nemyslím, že nájdeme ďalšieho Ötziho,“ ľutuje Marcel Cornelissen.

Archeológovia sa spoliehajú aj na horolezcov a vysokohorských turistov, že im pomôžu zachrániť, čo sa dá.

debata chyba
Viac na túto tému: #ľadovec #Alpy #vedci #výskum #krištáľ #mezolit