Alpy pred 6000 rokmi mali zrejme menej ľadovcov ako dnes

Alpy mali pred 6000 rokmi pravdepodobne výrazne menej ľadovcov ako dnes. Uvádza to štúdia vedcov z benátskej univerzity Ca'Foscari, univerzity v Berne a rakúskej akadémie vied, napísala agentúra ANSA.

23.01.2021 06:00
ľadovec, hory Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Podľa autorov štúdie ľadovce pokrývali počas celého holocénu iba alpské vrcholy v nadmorskej výške 4000 metrov a viac.

Vedci svoju štúdiu založili na skúmaní veku vzoriek ľadu odobratého z hĺbky ľadovca Weissseespitze (Cima del Lago Bianco), ktorý sa nachádza na rakúsko-talianskom pomedzí vo výške 3518 metrov nad morom. „Pretože tento ľad sa vytvoril ako prvý, stanoviť jeho vek môže určiť obdobie, kedy ľad (na vrchole) chýbal,“ uviedli bádatelia v štúdii, ktorú zverejnil špecializovaný časopis Scientific Reports.

Použitím uhlíkovej metódy dospeli vedci k záveru, že ľad sa na vrchole vytvoril pred zhruba 5900 rokmi. Podľa bádateľov je tak pravdepodobné, že alpské vrchy do 4000 metrov nadmorskej výšky neboli dovtedy pokryté ľadovcom.

Vývoj ľadovcov je významným ukazovateľom pre sledovanie zmien klímy, uviedli autori štúdie. Podľa nich počas holocénu, čiže obdobie, ktoré začalo pred približne 11 700 rokmi, ľadovce pod 4000 metrov nadmorskej výšky sa striedavo topili a pribúdali. Počas celého holocénu sa ľadovce v Alpách držali len vo výške 4000 metrov nad morom a viac.

Výskumné vzorky boli odobraté neďaleko miesta, kde bolo v roku 1991 nájdené mumifikované telo ľadového muža Ötziho. Vek tela sa odhaduje na 5300 rokov. Podľa vedcov je možné, že v čase, keď Ötzi zomrel, sa v oblasti začínal rýchlo tvoriť ľadovec. Ostatky muža zostali tisíce rokov v relatívne zachovalom stave práve vďaka tomu, že boli uchované v ľade.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Alpy #štúdia #vedci #ľadovce