Archeológovia objavili pri Luxore "egyptské Pompeje"

Archeológovia objavili v Egypte rozsiahle staroveké mesto, ktoré bolo po stáročia v zabudnutí, hoci sa nachádza v blízkosti niektorých najznámejších egyptských pamiatok v Luxore.

09.04.2021 07:28
luxor Foto:
debata

Mesto bolo vystavané pred asi 3400 rokmi v čase slávnej vlády faraóna Amenhotepa III, uviedol podľa agentúry Reuters egyptský archeológ Zahi Hawass, ktorý dohliada na vykopávky na mieste.

V novo objavenom meste sa našli takmer kompletné múry domov aj izby, ako aj predmety dennej potreby, tak s prstene s vyobrazeniami skarabeov a farebné keramické nádoby, ale aj tehly s Amenhotepovou kartušou, teda oválnym rámčekom, do ktorého sa zapisovalo faraónovo meno. „Niektoré múry domov v meste sú tri metre vysoké,“ spresnil Hawass. Na mieste sa tiež našlo mnoho pecí na výrobu skla a fajansy.

Mesto bolo objavené takmer náhodou. Tím archeológov v septembri začal pátranie po pohrebnom chráme v okolí Luxoru, ale čoskoro začal narážať na tehly na každom kroku. Odkryté ulice sa nachádzajú na ľavom brehu rieky Níl v blízkosti súčasného Luxoru, Údolia kráľov a Memnonových kolosov.

„Ide o veľmi dôležitý nález,“ povedal Reuters Peter Lacovara, riaditeľ amerického Fondu pre kultúrne dedičstvo starého Egypta a archeológiu. „Je to niečo ako egyptské Pompeje,“ povedal Lacovara.

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #pamiatky #archeológ #Luxor