Sú prírodné dezodoranty naozaj lepšie pre zdravie?

Zadajte do internetového vyhľadávača "prírodný dezodorant" a nájdete množstvo článkov podrobne vyhlasujúcich všetky dôvody, prečo by ste ich mali kupovať.

01.08.2021 06:00
dezodorant Foto:
debata

Niektoré tvrdia, že hliník vo väčšine bežných antiperspirantov môže spôsobiť Alzheimerovu chorobu alebo rakovinu. Iné uvádzajú, že isté ingrediencie v tradičných dezodorantoch a antiperspirantoch sú „toxické“ alebo že môžu zabiť všetky „dobré“ baktérie v podpazuší, napísal spravodajský server The New York Times.

Mnoho firiem vyrábajúcich prírodné dezodoranty sa týchto tvrdení chytilo a v reklamách na svoje produkty zdôrazňujú, že ingrediencie v konvenčných dezodorantoch sú „veci, ktoré nechcete“ – a to, čo chcete, je ich „prírodný“ produkt vyrobený z „bojovníkov proti zápachu na rastlinnej a minerálnej báze a z čistých ingrediencií“.

rozbite zrkadlo  zrkadlo Čítajte aj Ako vznikla povera, že rozbité zrkadlo nosí smolu?

Ale odborníci, vrátane onkológov, epidemiológov, odborníkov na kožný mikrobióm a dermatológov uvádzajú, že neexistujú dôkazy o tom, že by bežné dezodoranty alebo antiperspiranty boli horšie ako tie prírodné. Vlastne uvádzajú, že sú úplne bezpečné.

A zatiaľ čo prírodné dezodoranty môžu obsahovať zdanlivo zdravšie ingrediencie ako bežný antiperspirant, stále v nich môžu byť látky, ktoré vám môžu podráždiť pokožku. Takže by ste sa mali nakoniec rozhodovať podľa toho, ako sa vďaka tomu alebo onomu dezodorantu cítite (a ako ste cítiť).

Antiperspiranty nespôsobujú rakovinu ani Alzheimerovu chorobu

Jedným z najrozšírenejších a najviac znepokojujúcich falošných tvrdení týkajúcich sa konvenčných antiperspirantov je to, že spôsobujú rakovinu prsníka. Táto zvesť sa zrodila z e-mailom rozosielaného reťazového listu v 90. rokoch 20. storočia. Stálo v ňom, že antiperspiranty, ktoré minimalizujú potenie zablokovaním potných žliaz, bránia oblasti podpazušia vo „zbavovaní sa toxínov“.

Tie by sa potom „mohli hromadiť v lymfatických uzlinách v podpazuší“, spôsobovať mutácie buniek a nakoniec rakovinu prsníka. Tento list tiež tvrdil, že drobné škrabance od žiletky môžu ešte viac zvyšovať riziko rakoviny prsníka tým, že umožňujú chemikáliám vniknúť do tela. To je podľa odborníkov, vrátane tých, ktorí patria k Americkej spoločnosti pre boj proti rakovine, nepravdivé.

mozog, hologram Čítajte aj Lekári previedli mozgové vlny muža neschopného hovoriť na slová a vety

„Doteraz neexistujú absolútne žiadne dôkazy, že je rakovina prsníka spôsobovaná vystavovaniu čomukoľvek v antiperspirantoch alebo dezodorantoch,“ povedal doktor Harold Burstein, prsný onkológ Ústavu rakoviny Dana-Farber a profesor medicíny na Harvardovej lekárskej fakulte.

Panovali aj obavy vychádzajúce z desiatok rokov starého výskumu, ktorý zistil vyššie množstvo hliníka v mozgoch pacientov trpiacich Alzheimerovou chorobou. To naznačovalo, že by tento kov – nielen z antiperspirantov, ale aj ďalších produktov domácej starostlivosti alebo z riadu, ako sú hrnce a panvice – mohol byť potenciálnym rizikovým faktorom tejto degeneratívne choroby.

Ale teraz už vedci myšlienku, že hliník môže spôsobiť Alzheimerovu chorobu, opustili. „Dôkazy sú, všeobecne vzaté, zlej kvality,“ povedala Amy Borensteinová, profesorka epidemiológie na Kalifornskej univerzite v San Diegu, ktorá študuje príčiny tejto choroby. A dodala, že hliník je tretí najbežnejší prvok v zemskej kôre, čo znamená, že v malom množstve je mu vystavený úplne každý.

Ako to teda je?

Sú teda prírodné dezodoranty dobré pre kožné mikrobiom? Neexistuje dostatok dôkazov, že tomu tak je. Objavilo sa tvrdenie, že bežné dezodoranty a antiperspiranty môžu zabiť „dobré“ baktérie žijúce v podpazuší, čo vedie k podráždeniu kože, začervenanie, vyrážkam a celkovo zlému zdraviu kože.

E6pnpcs WQAIXKz T Čítajte aj Archeológovia v Egypte objavili vzácne trosky dávneho plavidla z Herakleionu

Niektoré prírodné značky dezodorantov v reklamách na svoje produkty uvádzajú, že sú „priateľské k mikrobiómu“. Podľa nich sú nielen dobré pre zdravie kože, ale tiež minimalizujú pach tým, že podporujú rast „dobrých“ baktérií. Ale Jack Gilbert, odborník na mikrobiológiu Kalifornskej univerzity, uviedol, že nevie o žiadnej štúdii, ktorá by toto tvrdenie podporila.

Sú aspoň ingrediencie v prírodných dezodorantoch lepšie ako v tradičných? Nie. To, že je dezodorant označený ako prírodný ešte neznamená, že neobsahuje žiadne problematické ingrediencie.

Okrem toho termín „prírodný“ nemá žiadnu regulujúcu definíciu, takže jeho použitie na produktoch pre osobnú starostlivosť v zásade nič neznamená.

Alergická reakcia? Aj po prírodnom

„Podráždenie alebo alergická vyrážka sú zďaleka najčastejším zdravotným problémom spojeným s dezodorantami – so všetkými, či už tradičnými alebo prírodnými,“ povedala doktorka Jennifer Chenová, profesorka dermatológie lekárskej fakulty Stanfordskej univerzity.

„Ich príčinu zvyčajne nejde zúžiť na konkrétnu ingredienciu, aj keď niektoré sú viac dráždivé ako iné,“ dodala.

Leonardo da Vinci Čítajte aj CNN: Vedci identifikovali 14 žijúcich potomkov slávneho Leonarda da Vinci

Najproblematic­kejšou ingredienciou v akomkoľvek dezodorante, nech je „prírodný“ alebo nie, je vôňa, povedala doktorka Nina Bottovo, profesorka dermatológie na Kalifornskej univerzite v San Franciscu. Medzi ne patria aj esenciálne oleje, na ktorých mnoho značiek prírodných dezodorantov stavia svoj marketing.

„Rastlinné extrakty a esenciálne oleje sú často propagované ako látky, ktoré majú zdravotný prínos,“ dodala Bottova. „Ale tieto prírodné zložky v skutočnosti spôsobujú veľa zdravotných problémov a ťažkostí na koži.“

Aj keď sa stále stretáva s alergickými reakciami na syntetické vône, čím ďalej tým viac pacientov, ktorí k nej chodia, má alergickú kontaktnú dermatitídu potom, ako použili produkty s prírodnými vôňami, ako sú tie obsahujúce linalool a limonén; prirodzene sa vyskytujúce látky extrahované z niektorých rastlín, vrátane šupiek citrusového ovocia.

kosti  kostra Čítajte aj Zmeny klímy mali v histórii vplyv na veľkosť ľudských tiel

A čo je horšie, veľmi často k nej príde niekto, kto dostal vyrážku z prírodného dezodorantu, ktorú sa snažil zmierniť balzamom a ďalšími „prírodnými“ prostriedkami, ktoré obsahujú viac-menej rovnaké ingrediencie. „To je ako priliatie oleja do ohňa,“ dodala doktorka Bottova.

debata chyba
Viac na túto tému: #choroba #príroda #zdravie #antiperspirant #deodorant