Mrož, ktorý oboplával polovicu západnej Európy, sa vrátil na sever

Zatúlaného mroža, ktorý sa od jari pohyboval pri pobreží západnej Európy a juhoanglických ostrovoch, videli pri Islande.

23.09.2021 20:00
debata (1)

Biológovia tohto dvojmetrového plutvonožca naposledy zahliadli pred 22 dňami pri írskych brehoch a vzhľadom na jeho bezpečnosť dúfali, že zamieril do arktických vôd, ktoré sú jeho domovom. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na neziskovú organizáciu Seal Rescue Ireland.

Mrož prezývaný Wally sa preslávil pri svojich cestách pozdĺž západoeurópskeho pobrežia. Od mája preplával 4000 kilometrov a videli ho v Španielsku, Francúzsku, Írsku, Walese či pri súostroví Scilly, kde potopil niekoľko lodí a vyvolal záujem v miestnom prístave. Odborníci mu tam zriadili pontón, aby mal kde odpočívať a neničil plavidlá.

„Sme šťastní ako blchy, že je nažive, v poriadku a mieri domov do Arktídy,“ uviedla charitatívna organizácia, ktorá potvrdila Wallyho identitu na nedávnych snímkach urobených na Islande.

Fotografie porovnala sa zábermi Združenia britských potápačov na záchranu morských živočíchov (BDMLR), ktoré mroža monitorovalo. Zviera, ktoré váži 800 kilogramov, organizácia spoznala vďaka jazvám na oboch plutvách.

Foto: bdmlr.org.uk
wally

Štvorročný mrož bol prvýkrát spozorovaný pri írskych brehoch, potom strávil niekoľko mesiacov pri waleskom meste Tenby. Následne preplával k Francúzsku a Španielsku, kým zamieril ku scillyským brehom a späť do Írska. Odvtedy ho približne tri týždne nikto nevidel a biológovia sa obávali, či je nažive.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #more #Island #zviera #oceán #biológovia #mrož