Mačky vedia, kde je ich pán, aj keď ho nevidia

Mačky sú úžasne nezávislé stvorenia a hociktorému z ich majiteľov už určite niekedy napadla myšlienka: Zaujíma sa moja mačka či môj kocúr vôbec o to, kde som?

28.11.2021 06:00
mačka, mačky Foto:
Ilustračné foto.
debata

Odpoveď môže poskytnúť nový výskum japonských vedcov, podľa ktorých sa zdá, že mačky sledujú svojich pánov, keď sa pohybujú po dome; vnímajú, kde práve sú, aj keď ich práve nevidia – a sú prekvapené, ak sa objavia niekde, kde ich neočakávali.

Toto zistenie podporuje možnosť, že si mačky udržujú v pamäti mentálnu predstavu svojich pánov. To by však znamenalo, že sú schopné vyšších poznávacích procesov, ako je plánovanie a predstavivosť.

mačka, mačička, mačiatko Čítajte aj Zatúlaná turecká mačka vzala mačiatka k veterinárovi

Mačky sú notoricky nevyspytateľné stvorenia. Predchádzajúce výskumy už zistili, že pokiaľ mačka uvidí zmiznúť potravu, bude ju hľadať na správnom mieste, a pokiaľ počuje hlas svojho pána, očakáva, že uvidí aj jeho tvár. Ale doteraz nebolo jasné, ako sa tieto schopnosti premietajú do reálneho života.

„Ľudia často hovoria, že mačky nemajú o svojich pánov taký záujem ako psy, ale my sme o tom mali svoje pochybnosti,“ povedala doktorka Saho Takagiová z univerzity v japonskom Kjóte. Pri výskume Takagiová a jej kolegovia zaznamenávali, čo sa bude diať, keď jednotlivo zatvoria v miestnosti 50 mačiek, ktorým opakovane pustili hlas ich pána či paničky, ako ich volá spoza dverí. Následne z reproduktora na opačnej strane miestnosti pustili buď hlas ich majiteľa, alebo cudzieho človeka. Keď sa v miestnosti náhle ozval hlas ich majiteľa, mačky vyzerali zmätene, ako by nechápali, ako sa mohol pán spoza dverí teleportovať dovnútra. Na hlas cudzieho človeka vo vnútri miestnosti týmto spôsobom nereagovali.

macka Čítajte aj Mačka alebo domáce rastliny? Oboje dokopy nefunguje

„Táto štúdia ukazuje, že mačky môžu v duchu sledovať polohu svojho majiteľa na základe jeho hlasu,“ uviedla Takagiová. „Naznačuje to, že majú schopnosť predstaviť si v duchu niečo, čo nevidia. A to ukazuje, že môžu mať hlbšie myšlienkové pochody, ako sa doteraz predpokladalo.“

Podľa biológa, spisovateľa a moderátora televízneho programu britskej stanice BBC o mačkách Rogera Tabora ale nie je zase tak prekvapivé, že mačky túto schopnosť majú.

„Toto povedomie o pohybe – sledovanie vecí, ktoré nevidia – je pre mačku kľúčové pre prežitie,“ povedal Tabor. „Mačka sa vo svojom teritóriu musí dobre orientovať podľa toho, kde sa nachádzajú ostatné mačky. Rovnako tak je táto schopnosť dôležitá pre lov. Ako by mohla chytiť hraboša poľného, ​​ktorý sa pohybuje v tráve, keby si napríklad podľa šušťania stebiel nedokázala predstaviť, kde práve je? Pán je pre mačku v jej živote nesmierne dôležitý ako zdroj potravy a bezpečia, preto je pre ňu rovnako dôležité to, kde sa práve nachádza.“

Alcathoe-on-Tree Čítajte aj Netopier z Británie preletel 2000 kilometrov do Ruska, potom ho zabila mačka

Anita Kelseyová, britská odborníčka na mačacie správanie a autorka knihy Hovorme o mačkách, povedala: „Mačky sa správajú ako mačky. Majú s nami blízky vzťah. Väčšina z nich sa v našej spoločnosti cíti spokojne a bezpečne a náš hlas je súčasťou tohto puta. Zaoberám sa mačkami, ktoré trpia separačnou úzkosťou, obvykle neodporúčam púšťať v domácnosti hlas majiteľa, pretože to môže vyvolať stres a neistotu. Mačka počuje hlas, ale nevie, kde je jej pán," dodala.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zvieratá #vedci #výskum #mačka #človek #zvieratá a ľudia