Európske ovocie obsahuje nebezpečné pesticídy. Vraj sa ale niet čoho báť

Miera ovocia kontaminovaného pesticídmi v Európe narástla počas rokov 2011-19 o 53 percent.

26.05.2022 21:42
jablká, ovocie, zdravie, výživa Foto:
debata (2)

Tretina skúmaných jabĺk a takmer polovica černíc obsahovala látky, ktoré môžu spôsobiť rakovinu, srdcové choroby alebo vrodené poruchy, píšu vedci z organizácie Pesticide Action Network (PAN). Informoval o tom denník The Guardian.

Vedci analyzovali 100 000 vzoriek ovocia v Európe a výsledky sú podľa ich slov „šokujúce“. Miera kontaminovaných kivi narástla zo štyroch percent v roku 2011 na 32 percent v roku 2019. Za rovnaké časové obdobie sa zvýšil aj počet čerešní obsahujúcich toxické látky, a to z 22 percent na viac než dvojnásobok.

opiciekiahne Čítajte aj Britskí vedci očakávajú ďalšie prípady opičích kiahní. Šíria sa nečakane rýchlo

„Spotrebitelia sa nachádzajú v nezávideniahodnej situácii. Zo všetkých strán počúvajú, že majú jesť viac čerstvého ovocia, no väčšina ovocia obsahuje jedovaté pesticídy, ktoré môžu viesť k rôznym ochoreniam. A je úplne zrejmé, že vlády neplánujú používanie týchto pesticídov zakázať, lebo sa boja farmárskej loby,“ vyhlásila hovorkyňa PAN v Európe Salomé Roynelová. Odporučila preto kupovať zeleninu a ovocie radšej v biokvalite, najmä pre tehotné ženy a malé deti.

Podľa údajov za rok 2019 patria medzi najzasiahnutejšie ovocie černice, broskyne, jahody, čerešne a marhule. Zo zeleniny je to zase stonkový zeler, zelerový koreň a kel.

žena za volantom, šoférovanie, auto Čítajte aj Ženy môžu uviaznuť po nehode vo vraku auta až dvakrát častejšie ako muži

„Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) každý rok uverejňuje komplexnú správu o stave pesticídov v potravinách. Až 98 percent ovocia je dlhodobo v súlade s legislatívou Európskej únie,“ vyhlásil hovorca Európskej komisie (EK) Stefan Van De Keersmaecker.

Podľa niektorých vedcov však až tak nezáleží na množstve pesticídov, ktoré sa v ovocí nachádzajú, lebo zdravie dokáže poškodiť aj menšie množstvo toxickejšej látky.

O reforme nového zákona Európskej únie o pesticídoch sa malo pôvodne rokovať v marci, no pre obavy z potravinárskej krízy vyvolanej vojnou na Ukrajine sa táto debata presunula na 22. júna.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #vedci #Jablká #výskum #pesticídy #toxické látky