Stredomorská burina zabíja rakovinové nádory

Molekulárny granát vyrobený z výťažkov stredomorskej rastliny sa ukázal účinný v boji proti rakovinovým nádorom v pokročilejšom štádiu. Momentálne prebiehajú klinické testy nového lieku. Doterajšie testy ukázali, že nový liek dokáže plávať v krvnom riečisku bez toho, aby si ho všimli zdravé bunky a aktivuje sa až keď stretne špecifické rakovinové proteíny.

11.07.2012 10:41
rastlina Foto:
Rastlina Thapsia garganica je vysoko toxická, dokáže zabiť aj ťavu. No výťažky z nej dokážu kontrolovane likvidovať rakovinové nádory.
debata (7)

V tom momente ,,exploduje" ako molekulárny granát, zničí rakovinové bunky a ich priame napojenie na dodávky krvi, no zdravé krvné bunky a tkanivá necháva nepoškodené.

Nový liek s označením G202 vedci vyrobili z rastliny Thapsia garganica, ktorá rastie v oblasti okolo Stredozemného mora. Táto rastlina obsahuje látku thapsigargén, o ktorej sa už v antickom Grécku vedelo, že je pre zvieratá jedovatá. Arabskí obchodníci ju nazývali ,,mrkva smrti", pretože dokázala zabiť ťavy, ktoré ju spásli.

V laboratórnych podmienkach dokázal liek G202 postavený na báze thapsigargénu počas tridsiatich dní zredukovať ľudský nádor na prostate až o polovicu. Liek bol zatiaľ testovaný len na myšiach. Dosiahol tak podstatne lepšie výsledky ako klasická liek docetaxel používaný pri chemoterapii. Docetaxelu sa nádor na prostate myší podarilo zmenšiť o 50 percent len v jednom prípade z ôsmich. Nový G202 to dokázal v siedmich prípadoch z deviatich, čo predstavuje úspešnosť takmer 80 percent.

Vedci z USA a Dánska o novom lieku informovali v žurnále Science Translational Medicine. V štúdii zároveň uviedli, že G202 zabránil 50 percentám recidívy, teda návratu rakoviny prsníka, obličky a močového mechúra.

Na základe týchto výsledkov vedci z Univerzity Johnsa Hopkinsa a ďalších dvoch pracovísk pristúpili k prvej fáze klinických testov. V nej testovali bezpečnosť lieku na 29 pacientoch s rakovinou v pokročilom štádiu. Momentálne sa pripravuje druhá fáza klinických testov na pacientoch s rakovinou prostaty a rakovinou pečene.

,,Naším cieľom bolo premeniť túto veľmi toxickú prírodnú látku na liečivo schopné ničiť rakovinové nádory," povedal hlavný autor štúdie Samuel Denmeade, profesor onkológie, urológie a farmakológie z Lekárskeho inštitútu Johnsa Hopkinsa. ,,Vytvorili sme nakoniec liek, ktorý vypúšťa aktívne látky len pri kontakte so špecifickými bielkovinami," do­dal.

Denmeade preto nový liek prirovnáva k neodistenému granátu. Liek je možné vpichnúť do krvného obehu, ktorým nebadane prechádza, až kým nenájde rakovinové bunky, ktoré granát odistia. V tej chvíli sa do nádoru a jeho vyživovacích kanálov dostane dávka účinnej látky, ktorá ich zlikviduje.

,,Zaujímavé na tom, je že rakovinové bunky samy granát odistia a usmrtia sa," pridáva sa spoluautor štúdie John Isaacs. Vedci predpokladajú, že rakovinové bunky si nedokážu vytvoriť odolnosť proti tomuto lieku, pretože útočí na bielkoviny, ktoré musia produkovať, aby prežili.

7 debata chyba