Zriedkavé zábery zachytili útok kosatiek na veľkého bieleho žraloka

Vedci už nejaký čas hľadajú odpoveď na otázku, čo vyháňa veľké biele žraloky z ich typického prostredia pri pobreží Juhoafrickej republiky. Jednou z teórií je, že sa do tejto oblasti stále častejšie presúvajú kosatky, ktoré žraloky lovia.

09.08.2022 18:00
debata (2)

Ohromujúce zábery, ktoré sa podarilo na začiatku tohto roka urobiť pre program Shark Week (Týždeň žralokov) na Discovery Channel, túto teóriu podporujú.

Video začína záberom na dve kosatky plávajúce pri hladine v tyrkysovej vode juhoafrickej zátoky pri meste Mossel Bay, ktorá je známa výskytom veľkých bielych žralokov. Náhle sa z hlbín vynorí tretia kosatka, ktorá má v papuli takmer tri metre dlhého veľkého bieleho žraloka. Keď sa kosatka dostane na hladinu, okolo mŕtveho žraloka sa objaví krv, kým sa s ním kosatka opäť ponorí.

Italy Pompeii Ordinary People Čítajte aj Archeologický objav v Pompejach ukazuje život dávnej strednej triedy. Pozrite si video a galériu

Alison Townerová, vedkyňa z Juhoafrickej republiky, ktorá sa zaoberá štúdiom veľkých bielych žralokov uviedla, že ide o „prvé zábery kosatiek na svete, na ktorých je zachytená kosatka dravá, ktorá ulovila veľkého bieleho žraloka“.

Dodala, že ide o prvý „priamy dôkaz“ tohto javu, ktorý bol v Juhoafrickej republike zdokumentovaný. „Je to pravdepodobne jeden z najkrajších prírodopisných záberov, ktoré sa tu kedy podarilo nakrútiť,“ povedala Townerová.

Veľký biely žralok je považovaný za vrcholového predátora, čo znamená, že vo zvieracej ríši nemá žiadnych známych nepriateľov; vedci však zistili vzácne prípady, keď sa stali korisťou kosatiek dravých.

bieluha Čítajte aj Bieluha, ktorá zablúdila do francúzskej Seiny, má podľa úradov podváhu

Štúdia zverejnená v júni v časopise African Journal of Marine Science, ktorej autorom bola Townerová, naznačuje, že veľké biele žraloky utekajú zo svojho tradičného zhromaždiska pri brehoch Juhoafrickej republiky práve kvôli prítomnosti kosatiek.

Vedci si všimli, že telá mŕtvych veľkých bielych žralokov, ktoré more vyplavilo na breh, majú vytrhanú pečeň, a niektoré aj srdcia. Podľa štúdie zranenia naznačovali, že ich spôsobil rovnaký pár kosatiek. Na nových záberoch z dronu drží kosatka žraloka blízko miesta, kde má pečeň.

Podľa autorov štúdie práve tieto útoky mohli prinútiť veľké biele žraloky, aby sa začali vyhýbať miestam, kam tradične priplávali. „Zdá sa, že sme v prípade veľkých bielych žralokov svedkami rovnakej stratégie, akú používajú napríklad psy hyenoví, keď sa v tanzánskej oblasti Serengeti vyhýbajú levom,“ uviedla Alison Townerová.

Autori štúdie uviedli, že úbytok veľkých bielych žralokov v oblasti pri juhoafrickom pobreží mohol prispieť k nárastu prítomnosti ďalšieho predátora, žraloka medeného, ​​hoci aj tento druh sa stáva obeťou kosatiek.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #žralok #oceán #kosatka